• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 13 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
vineri, 13 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Meloterapia – balsam pentru suflet si trup

Meloterapia – balsam pentru suflet si trup

12 iulie 2012
in Remedii naturale
A A

Ca agent terapeutic, muzica trebuie sa emotioneze, sa stimuleze sa exercite efecte benefice asupra celor care o asculta. Ea intareste sperantele si tonifica facultatile creatoare ale omului, amplificandu-i in acelasi timp trasaturile pozitive ale personalitatii. Armonia sunetelor, vraja muzicii, sentimentele pline de emotie exprimate prin aceasta arta scot oamenii de sub influenta negativa a unor stari psihice pline de angoase si prin calm, seninatate si emotie artistica ii transpune intr-o stare care le da incredere in viata si ii face sa priveasca lumea cu optimism. Meloterapia este o terapie puternica, ce poate sa creeze buna dispozitie, sa reconforteze fizic si, nu in ultimul rand psihic, ea avand ca principal obiectiv acela de a diminua anxietatea, de a inlatura inhibitiile, de a ajuta la reorganizarea vietii interioare, precum si la (re)echilibrarea organismului destabilizat.

Amerindienii si alte popoare nepervertite de civilizatia industriala aveau asa-numitele dansuri sfinte, cu ajutorul carora vindecau bolnavii prin modulatii melodice repetate. La triburile africane, vracii vindecau de asemenea in ritmul magic al tobelor. In Tibet, sunetele scoase de clopote, de mici trompete ori tobe speciale, erau folosite pentru vindecarea migrenelor, a bolilor psihice ori a dezechilibrelor metabolice. Cercetarile din ultimul secol au stabilit o serie de recomandari medicale pentru folosirea notelor muzicale, in functie de frecventa si vibratia fiecareia. Astfel: DO – este folosita in circulatie proasta, anemie, afectiuni ale sangelui, paralizie, dificultati de urinare, melancolie, umflarea gleznelor, racirea picioarelor. Guverneaza colonul, gatul, genunchii si nasul; RE – este folosita in astm, bronsita, guta, pietre la vezica biliara, obezitate, eliminarea toxinelor, letargie si apatie. Guverneaza sanii, organele sexuale, perineul, picioarele si limba; MI – este folosit in constipatie, indigestie, flatulenta, afectiuni ale ficatului, gastrointestinale, tuse, dureri de cap, piele, apatie, plictiseala. Guverneaza capul, ochii, plexul solar, zona ombilicala; FA – este folosita in guturai, alergii, raceli, traume, socuri, colici, epuizare, ulcere, iritabilitate, tensiune marita, piele uscata. Guverneaza rinichii, glandele suprarenale, umerii, pieptul, colonul si gambele; SOL – este folosit in laringita, amigdalita, inflamatii ale gatului, afectiuni oculare, boli de piele, mancarimi, voma, spasme musculare, dureri menstruale, febra, stimuleaza centrul atentiei si calmul. Guverneaza saliva, parul, si sistemul reproducator; LA – este folosita in toate afectiunile nervoase, convulsii, oboseli, dereglari ale echilibrului, sangerari, dificultati respiratorii, umflaturi, paralizie, pecingine, actioneaza pe osul sacru, la baza coloanei; SI – este folosita in intreg corpul dar cu deosebire in dezechilibrul glandelor, nevralgii, deficiente imunitare, metabolismul vitaminelor ori dereglari nervoase.

In general, compozitorii si operele utilizate in meloterapie sunt: Bach: Largo, Simfonia in si bemol, Suita pentru orchestra, Concertul brandenburgic nr. 4; Vivaldi: Anotimpurile; Beethoven: Eroica, Sonata lunii, Simfonia a 7-a (Allegretto); Brahms: Intermezzo-urile; Chopin: Concertul nr. 1 pentru pian (p. II); Valsul in la minor; Debussy: Clar de luna; Grieg: Concertul pentru pian in la minor (p. II); Haydn: Simfonia nr. 99 (p. II), Invocatie; Mozart: Simfonia nr. 40 (p. II); Rahmaninov: Concertul nr. 2 (p. II).

Referitor la afectiunile despre care s-a constatat ca raspund la tratamentele cu piese muzicale clasice, in principal acestea sunt: u pentru calmarea sistemului nervos: Concertul nr. 5 pentru pian si orchestra de Beethoven si Uvertura operei Parsifal de Wagner; – pentru destindere psihica si relaxare: Sonata pentru flaut, alto si harpa si Clar de luna de Debussy, Nocturnele lui Chopin si Apocalipsa animalelor de Vanghelis; – pentru combaterea oboselii si surmenajului: Poemul simfonic Vltava de Smetana si Dimineata de Grieg; – pentru tratarea starilor depresive: Carnavalul de Dvorak; – pentru calmarea starilor de agitatie: Oda bucuriei de Beethoven si Corul pelerinilor de Wagner; – pentru tratarea nevrozei astenice si a tulburarilor vegetative: Mica serenada si Simfonia nr. 41 de Mozart; – pentru calmarea marilor suferinte care apar in urma unor intamplari tragice: Concertul pentru violoncel de Dvorak si Patetica de Ceaikovski.

Pentru ca meloterapia sa aiba efectul scontat, este nevoie ca pacientul sa respecte si anumite conditii de ascultare. Este recomandat: sa fii singur in camera, pe cat posibil intr-o incapere in care sa nu fie deranjat in timpul ascultarii; sursa sonora (radio, casetofon, boxa) sa fie la distanta de 2-3 metri de scaunul sau fotoliul in care va asezati; sa fie indepartate din campul vizual obiecte sau fotografii care va trezesc amintiri; scaunul sau fotoliul sa nu fie nici prea inalt, nici prea scund, spre a nu ingreuna circulatia sangelui; mainile vor fi asezate pe langa corp, iar picioarele paralele, nu incrucisate, pentru a facilita circulatia energetica in meridianele corpului. Pe de alta parte, nivelul sonor, intensitatea este greu de stabilit de terapeut: pacientul este cel in masura sa aprecieze acest aspect, fiecare dupa temperament si acuitate auditiva, insa tineti cont de faptul ca un nivel prea slab poate elimina anumite impresii, mai ales atunci cand este vorba despre interpretarea unei piese orchestrale, iar un nivel prea inalt (tare) oboseste si modifica puterea afectiva a auditiei.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Iubire Elena sau dragostea care arde

Urmatorul Articol

Fibromul uterin – fara panica, dar nu cu indiferenta!

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Fibromul uterin - fara panica, dar nu cu indiferenta!

Europa culturala neolitica

Femeia imperfecta

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.