• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 15 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Fibromul uterin – fara panica, dar nu cu indiferenta!

Fibromul uterin – fara panica, dar nu cu indiferenta!

12 iulie 2012
in Consultatii fara plata
A A

Desi aceasta maladie specific feminina este foarte raspandita si majoritatea oamenilor au auzit de ea, totusi nu chiar toti stiu si despre ce este vorba. Sa spunem asadar ca fibromul uterin e o tumoare benigna, constituita din elemente analoge muschiului uterin, care apare numai in perioada de fertilitate a femeii, mai frecvent dupa 35 de ani si scade ca volum la menopauza.

In geneza fibromului sunt incriminati factori precum: – paritatea (multiparele fac adesea fibroame uterine); – factorul rasial (la rasa neagra fibromul are incidenta mai mare); – factorul familial (poate fi luat in discutie); – factorul hormonal (estrogenii au un rol in aceasta maladie). In 15% din cazuri tumoarea este mica, dar cel mai frecvent ele sunt numeroase (polifibromatoza). Marimea tumorilor este variabila de la o gamalie de ac pana la tumori voluminoase ce ajung pana la ombilic, sau gigante care depasesc acest nivel. Localizarea cea mai frecventa este corpul uterin si numai rareori la nivelul istmului sau al colului uterin.

Ce ar trebui sa va ingrijoreze

La un procent de aproximativ 15% din paciente fibromul uterin evolueaza asimptomatic si prezenta tumorii, deseori voluminoasa, este descoperita cu ocazia examenului ginecologic periodic, realizand asa-numitele fibroame latente. In formele necomplicate ale fibromului putem intalni, ca simptomatologie: – hemoragia (ramane simptomul dominant sub forma de menoragie, meno-metroragie sau metroragie. De retinut este faptul ca hemoragiile uterine nu sunt in raport cu marimea fibromului, ci cu localizarea lui. Sangerarile apar in special in cadrul fibroamelor cu localizare submucoasa, sunt persistente, trenante si antreneaza sindroame de anemie cronica); – leucoreea (uneori este mai abundenta premenstrual); – durerile (sunt pe cat de necaracteristice, pe atat de inconstante. In general, fibromul uterin nu este o boala dureroasa. Bolnavele se plang de o senzatie de greutate sau apasare in pelvis, accentuate premenstrual sau de oboseala.); – dismenoreea (este cauzata de leziuni endometrozice sau de ovarita sclero-chistica); – tulburarile urinare (pot fi discrete sau intermitente si se manifesta sub forma de mictiuni frecvente si imperioase. Tulburarile de golire a vezicii pot sa ajunga la retentie fie prin compresiunea uretrei, fie prin deplasarea vezicii); – tulburari rectale (constipatie); – sterilitate si infertilitate (relativ frecvent intalnite in fibromul uterin). Diagnosticul fibromului uterin este in general benign, dar poate fi agravat de complicatiile ulterioare.

Complicatiile maladiei

Din pacate, exista numeroase complicatii ale acestei boli, si probabil de aici decurge amploarea deosebita si complexitatea din ultimele decenii, perioada care nu pare sa fi dus la inregistrarea unor succese remarcabile in intentia de profilaxie ori, de ce nu, de eradicare a ei. Complicatiile fibromului uterin sunt:

– LOCALE: – hemoragiile (au o importanta variabila. Fibroamele submucoase pot produce hemoragii mari si de lunga durata, care pot conduce la instalarea unei hemoragii cronice); – complicatiile infectioase anexiale (furnizate de fibroamele submucoase care, prin compresiune, mentin colul intredeschis si o leucoree abundenta, putand sa apara endometrita, salpingita, si metroanexite); – complicatiile mecanice pot fi: – prin compresiune; – prin torsiune.

In caz de fibromatoza manifestata prin hemoragii este necesar chiuretajul cavitatii uterine, hemostatic si bioptic, pentru excluderea unui eventual neoplasm de corp uterin. Chiuretajul uterin este procedeul cel mai simplu, mai prompt si mai sigur de oprire a hemoragiei. Fibroamele complicate se opereaza intotdeauna ca si cele al caror volum creste brusc, care sangereaza la scurt timp de la chiuretaj sau care determina avorturi repetate, fiind o cauza de sterilitate sau infertilitate.

Compresiunile pot fi ureterale, vezicale, rectale si venoase. Tulburarile consecutive se instaleaza lent, cele mai grave fiind cele ureterale care duc la compromiterea rinichiului respectiv. Complicatiile prin torsiune – sunt reprezentate fie prin torsiunea unui fibrom pediculat, fie prin torsiunea uterului polifibromatos si are o simptomatologie grava de abdomen acut. Necroza aseptica se intalneste mai ales in lehuzie, iar evolutia poate fi acuta, cu febra si dureri pelviene sau subacuta, ambele impunand interventii chirurgicale. Necroza septica apare foarte rar, datorita antibioterapiei. Degenerescenta edematoasa conduce la cresterea rapida a tumorii care devine moale, iar degenerescenta moligena sarcomatoasa este foarte rara, dar deosebit de grava din cauza rapiditatii cu care produce metastaze pe cale sangvina, in plamani, ficat, oase si creier.

– GENERALE: – obezitatea; – tulburarile cardio-vasculare; – terenurile tromboflebitice; – hipertensiunea arteriala.

Fibromul induce de obicei sterilitatea prin modificarea cavitatii uterine si prin modificarile endometriale. Rareori poate sa determine si insertii vicioase de placenta, infertilitate etc. La nastere, fibromul perturba dinamica uterina, iar in expulzie poate sa constituie un obstacol in filiera pelvi-genitala. In lehuzie poate sa determine o subinvolutie uterina sau sa apara fenomene de necrobioza acuta sau subacuta.

Tratamentul

In boala fibromatoasa, tratamentul va tine seama de varsta femeii, de dimensiunea fibromului, de manifestare, evolutie si eventualele complicatii ce pot surveni. In caz de fibrom unic, de dimensiuni reduse, fara simptomatologie manifesta, se impun expectativa si supravegherea. Tratamentul fibromului uterin este numai chirurgical. Niciun tratament medicamentos, hormonal sau radioterapie nu reuseste sa duca la disparitia tumorii. Tendinta actuala este pentru o chirurgie cat mai conservatoare, care sa pastreze intacte sau sa restaureze toate functiile aparatului genital (hormonala, menstruala si gestativa). In caz de polifibromatoza la femeia tanara se practica miomectomia simpla sau multipla ori miometrectomia (miomul este, de fapt, fibromul). La femeile de peste 40 de ani se va practica histerectomia subtotala (indepartarea corpului uterin, dar lasand la locul lui colul uterin) sau totala (ablatia atat a colului, cat si a corpului uterin).

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Meloterapia – balsam pentru suflet si trup

Urmatorul Articol

Europa culturala neolitica

Articole Similare

Consultatii fara plata

Cancerul de tiroida si sarea iodata

14 iulie 2025

Proprietatile si efectele folosirii unor preparate si produse nu se limiteaza niciodata...

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Urmatorul Articol

Europa culturala neolitica

Femeia imperfecta

Karlovy Vary - orasul apelor miraculoase

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

10 iulie 138 d.Hr. – A murit împaratul roman Hadrian

14 iulie 2025

Pe 10 iulie 138 d.Hr., la vârsta de 62 de ani, împaratul...

Citeste mai departe
Blitz

Pedro Pascal – gloria nu vine niciodata prea târziu

14 iulie 2025

Pedro Pascal este astazi una dintre cele mai iubite si respectate figuri...

Citeste mai departe
Blitz

Povestea Trovantilor

14 iulie 2025

Formarea Trovantilor de la Ulmet si Ciupercile de la Odaile pot fi...

Citeste mai departe
Femina Club

Riscurile ultravioletelor

14 iulie 2025

Agresivitatea si nocivitatea razelor ultraviolete impun prudenta din partea dumneavoastra. Se stie...

Citeste mai departe
Femina Club

Piept de pui în sos

14 iulie 2025

1 piept de pui mare, 5 ml ulei de masline, 3 catei...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 14-20 iulie 2025

14 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: In aceste zile va puteti distra, pentru ca va simtiti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.