Medic de profesie, om politic si revolutionar, Sun Iat-sen este unanim considerat „parintele” Chinei moderne. Nascut intr-o familie modesta, in prefectura Guangzhou, el a urmat scoala in satul natal, dupa care a fost incredintat fratelui sau mai mare, Sun Mei, care devenise un prosper negustor in Hawaii. Contactul cu civilizatia si mai ales cu democratia americana l-a marcat profund; va infiinta o organizatie pentru reinnoirea Chinei dar o tentativa de puci, in 1895, va esua, si Sun este nevoit sa plece in exil, un exil care-l poarta prin Europa, Statele Unite, Canada si Japonia. Sun devine astfel cunoscut in intreaga lume, ca un personaj carismatic; el va juca un rol esential in rasturnarea dinastiei Qing, ultima dinastie imperiala chineza, in anul 1911.
Acest eveniment a dus la o serie intreaga de schimbari revolutionare, ce au marcat practic debutul epocii moderne in istoria Chinei, prin proclamarea republicii. In 1912 a pledat pentru proclamarea Republicii China iar mai tarziu a fost unul dintre membri fondatori ai partidului Kuomintang, fiind ales lider al acestuia. Dar, dupa primele succese, Sun a inceput sa piarda rapid controlul puterii, in favoarea unor lideri razboinici locali.
Tara a fost curand divizata, din cauza ambitiilor militariste iar eforturile pe care Sun le-a depus, pentru reunificarea Chinei au esuat, odata cu moartea lui, pe 12 martie 1925, intr-un spital din Beijing, din cauza unui cancer al ficatului. Desi in timpul vietii se convertise la crestinism, trupul lui a fost depus la manastirea budista Norul Verde, de langa capitala chineza. Kuomingantul, care a format o alianta cu partidul comunist, s-a divizat dupa moartea lui, dar filosofia politica expusa de Sun, cunoscuta sub denumirea de „cele trei principii ale poporului” – nationalism, democratie si siguranta sociala”, guverneaza si astazi politica Republicii Populare Chineze.
GABRIEL TUDOR
Comentarii