Stare de tristete, pesimism, ganduri negre. Aceasta este depresia. Bolnavul nu mai are chef de viata si poate aparea impulsul spre sinucidere. Dupa expresia fetei, se recunoaste o persoana depresiva. Scade hormonul DHEA (al tineretii) si creste cortisolul (hormonul stresului), care este asociat cu imbatranirea pielii, pierderea memoriei si a puterii de concentrare.Tratamente naturale – Tinctura de branca-ursului este utila in caz de depresii ale persoanelor slabite, cu probleme circulatorii. Se ia cate o lingurita de 3-4 ori/zi, in cure de 2-3 luni.
– Infuzia (1 lingurita la cana) de maghiran calda este indicata mai ales pe vreme rece, cand apare si proasta dispozitie. Este euforizanta si invioreaza rapid, dar nu se fac cure. Se bea atunci cand este nevoie.
– Ceai de talpa-gastei, in amestec cu sovarf si cu hamei.
– Ceai de sunatoare – 2-3 cani pe zi; coada-soricelului, coada-calului, urzica – 1 cana dimineata si seara; cicoare – macerat cu 1 lingurita la 1 cana apa rece timp de 12 ore, apoi se incalzeste si se strecoara – 2 cani pe zi.
– Busuiocul ajuta si in insomnie. Mai eficient este amestecul de pulbere de busuioc si sunatoare, in cantitati egale. Se iau 3-6 lingurite pe zi, cu putina apa, timp de 1 luna, pe stomacul gol. Astfel se combina efectul calmant al sunatoarei (planta impiedica descompunerea serotoninei, hormonul bunei dispozitii) cu cel euforizant al busuiocului. In general este bine sa se foloseasca la gatit cantitati moderate de condimente care sunt stimulente psihice: cimbru, oregano, ghimbir, chimen si evident busuioc.
– Cataplasme de argila caldute alternative pe ceafa, frunte, coloana vertebrala. Timp de o luna, pe nemancate, alternati apa de argila cu maceratie de ou cu lamaie (fiecare in cate o zi).
Se recomanda: o cura de dezintoxicare, apoi o alimentatie sanatoasa, fara toxine, cu multe cruditati, cu sucuri de legume (morcov, telina sau patrunjel, sfecla, ridichi) si fructe (caise, coacaze, mere, cirese, struguri, prune, pepene)
Alimentatia lacto-vegetariana, renuntarea la alcool, tutun si cafea, puritatea aerului si a apei aduc beneficii echilibrului psihic. Lumina naturala este de cinci ori mai puternica decat iluminatul artificial (electric) si stimuleaza cel mai bine zona creierului denumita hipotalamus. Acesta controleaza toti hormonii din organism, avand influenta in apetit, sexualitate, somn si asupra psihicului.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii