Prin combaterea a cinci factori care afecteaza sanatatea – nutritia deficitara in copilarie, sexul neprotejat, alcoolul, lipsa igienei si hipertensiunea – milioane de decese premature ar putea fi prevenite, iar speranta de viata la nivel global ar creste cu aproape cinci ani. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a declarat, intr-un raport oficial, ca acesti cinci factori se fac vinovati de aproximativ un sfert din cele 60 de milioane de decese premature care se inregistreaza in fiecare an, pe plan mondial.
In timp ce alimentatia insuficienta constituie un risc major pentru sanatate in tarile sarace, obezitatea reprezinta un risc si mai mare in tarile bogate, conducand la situatia in care excesul de greutate produce mai multe decese pe plan mondial decat alimentatia deficitara. Lumea se confrunta cu o varietate mare de riscuri pentru sanatate, dupa cum indica OMS, care a analizat 24 de factori majori de risc pentru sanatate si considera ca evaluarea lor ii va ajuta pe expertii insarcinati cu definirea politicilor sa alcatuiasca strategii pentru imbunatatirea starii de sanatate a populatiei.
Pe masura ce starea de sanatate se amelioreaza, castigurile se multiplica. Reducerea poverii reprezentata de numeroasele boli din tarile sarace ar putea conduce la cresterea veniturilor, care, la randul lor, vor contribui la reducerea inegalitatilor in ceea ce priveste starea de sanatate a populatiei. Raportul OMS trage un semnal de alarma asupra faptului ca, desi anumiti factori de risc majori, precum fumatul si obezitatea, sunt de obicei asociati cu tarile bogate, mai mult de trei sferturi din totalul bolilor pe care acesti factori le genereaza apar in perioada actuala in tarile sarace si in curs de dezvoltare.
Factorii de risc pentru sanatate se afla intr-o perioada de tranzitie: populatia imbatraneste tot mai mult, gratie succesului repurtat impotriva maladiilor infectioase. In acelasi timp, tiparele activitatilor fizice si al consumului de alimente, alcool si tutun se schimba, afirma expertii OMS. Organizatia a alcatuit o lista a factorilor de risc letali, in fruntea careia s-au clasat hipertensiunea (13% din totalul deceselor premature pe plan mondial), fumatul (9%), concentratia ridicata de glucoza din sange (6%), sedentarismul (6%) si obezitatea (5%). Acesti factori sporesc considerabil riscurile de aparitie a unor maladii cronice, dar si a celor mai letale boli cunoscute – cele cardiace, diabetul si cancerul – si afecteaza toate categoriile sociale, indiferent de nivelul veniturilor, din toate tarile lumii.
Studiul realizat de OMS s-a bazat pe o serie de date si inregistrari medicale din 2004. In opinia expertilor, daca acesti factori de risc nu ar fi existat, speranta de viata ar fi fost cu 10 ani mai mare pentru populatia globala.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii