Evenimentele desfasurate in ziua de 13 martie 1938 au reprezentat apogeul presiunilor de unificare a populatiei germane din Austria cu „tara-mama” Germania, intr-o singura natiune. A fost un act dirijat in totalitate de la Berlin, atat direct cat si indirect, prin sprijinul acordat de Hitler Partidului National-Socialist Austriac, pentru ca acesta sa acapareze puterea la Viena.
Devotat principiilor democratice si convins ca votul popular va pune capat ingerintelor Germaniei in treburile interne ale tarii sale, cancelarul austriac Kurt Schuschnigg a incercat sa organizeze un plebiscit. Desi el se astepta ca austriecii sa voteze in favoarea mentinerii independentei, Partidul Nazist din Austria a reusit sa-si impuna dominatia pe 11 martie, cu putin timp inaintea votului, transferand prerogativele puterii catre Berlin si permitand trupelor Wehrmachtului sa ocupe tara.
Nazistii au organizat ei plebiscitul, in luna urmatoare, cand 99,73% dintre electori s-au pronuntat in favoarea anexarii. Nu au avut loc nici un fel de manifestatii de protest iar vocile care s-au ridicat impotriva acestei anexari mascate – mai ales cele ale Frantei, Marii Britanii si Italiei fasciste (asa-numitul „front de la Stresa”) au fost total ignorate de Hitler.
Desi Aliatii au facut mare caz de nerespectarea termenilor tratatului de la Versailles, care interzicea unirea Austriei cu Germania, impotenta lor politica i-a facut sa accepte situatia. Anschluss-ul a reprezentat unul dintre primii pasi importanti facuti de Adolf Hitler in vederea refacerii Imperiului German, adaugand Germaniei acele teritorii ce-i fusesera luate dupa primul razboi mondial. Austria a incetat sa existe ca natiune independenta pana la finele lui 1945. Desi un guvern austriac provizoriu a fost instalat pe 27 aprilie 1945, abia in 1955 Austria isi va recapata deplina suveranitate.
GABRIEL TUDOR
Comentarii