Am folosit sintagma din titlu, de fapt, pentru a defini metaforic un fruct despre care putini stiu ca are calitati terapeutice. E vorba despre ardeiul iute, caruia in limba româna i se mai spune si boia, chiper, paprica, tiuper s.a. Va propunem sa redescoperim acest aliment-medicament care ne „incendiaza” gura, in ipostaza de remediu si de prieten al sanatatii noastre.
Iute, dar cu… minte
Ne vom referi in realitate, nu doar la ardeiul iute, ci si la „fratele” sau bun, ardeiul kapia sau ardeiul gras rosu, picant sau dulce, in comparatie cu cel verde (exista, dupa cum se cunoaste, si varietati galbene). Culoarea vom vedea ca este importanta, fructul rosu avand calitati superioare fata de cele ale fructului verde. Sa precizam ca vorbim despre un fruct, si nu neaparat o leguma, deoarece este fructul plantei cu acelasi nume. Una dintre virtutile sale recent descoperite este reprezentata de faptul ca ajuta memoria. Inhiband comportamente innascute sau dobandite, la cobai, cercetatorii taiwanezi au demonstrat efectul benefic al luteolinei asupra capacitatilor de invatare. Acest compus prezent in ardei e capabil sa blocheze efectul perturbator al anumitor molecule (neurotoxine) asupra proceselor de memorare. El actioneaza in sensul activarii circuitelor neuronale implicate in invatare.
Luptator impotriva cancerului
Ardeiul iute, ca si cel gras, contine o serie de substante care au capacitatea de a induce apoptoza, adica moartea celulelor tumorale. Ele actioneaza prin intermediul unor receptori, antrenand apoptoza dezintegrand mitocondriile – un organit de care celula are nevoie pentru a-si fabrica energia. Cercetatorii spanioli de la Universitatea Cordoba si-au pus problema daca substantele respective, specifice ardeiului iute, au aceleasi efecte ca ale celor specifice ardeiului gras. Testele s-au efectuat pe cobai care sufereau de cancer al pielii. Rezultatul a fost ca in ambele cazuri exista un excelent potential preventiv impotriva dezvoltarii tumorilor canceroase.
De asemenea, o alta substanta existenta in compozitia ardeiului, testata de data aceasta in Coreea, si-a relevat actiunea deosebit de eficienta impotriva cancerului de colon la oameni. Pe de alta parte, cunoscut fiind continutul remarcabil de antioxidanti si de vitamina C, s-a masurat nivelul corespunzator la ardei rosu si verde imediat dupa recoltare, apoi dupa 7 pana la 19 zile, timp in care au fost tinuti la temperatura de 20sC. Rezultatele au aratat ca la ambele varietati creste nivelul vitaminei C, in timp ce capacitatea antioxidanta totala e mai mare la ardeiul rosu, comparativ cu a celui verde.
Atentie la pesticide!
In Europa de azi se vorbeste tot mai mult despre agricultura biologica. In cazul ardeiului, s-a constatat ca – fie ca provine din agricultura conventionala, fie din cea bio – ambele varietati (rosu si verde) prezinta aceleasi avantaje nutritive. In schimb, culturile traditionale au in proportie de 40% un nivel ridicat de pesticide, uneori chiar depasindu-se limitele maxime admise. Sa mai adaugam ca noi nu consumam ardeiul doar crud sau gatit.
Anumite varietati sunt utilizate la obtinerea unor coloranti care ii inlocuiesc pe cei chimici, in produse ca iaurturile, produse de cofetarie, mezelurile, in ketchup, in sosuri. Medicina noastra populara cunoaste si ea remedii importante, dintre care am preluat cateva recomandari. Asadar, ardeiul se foloseste in avitaminoze, in alcoolism, iar extern in reumatisme, degeraturi, angina pectorala, alergii, combaterea oboselii corzilor vocale.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii