Loc al numeroase conferinte diplomatice, unul dintre cele mai importante centre culturale ale Europei, orasul Stockholm nu este doar capitala Suediei ci si gazda a castigatorilor prestigiosului Premiu Nobel. Asezat asemenea Venetiei pe mai multe insule si insulite, are un aspect mediteranean dar mult mai calm decat agitatele orase din sudul Continentului.
Numele sau provine de la cuvintele stock, insemnand „pol” si holm insemnand „insula”. Initial orasul a fost asezat pe o singura insula. Constructiile de aici s-au conservat in mare parte pana in zilele noastre, zona fiind cunoscuta sub numele Gamba Stan (Orasul Vechi).
In 1252, contele Birger a extins asezarea, transformand-o in oras, traditia considerandu-l fondatorul capitalei tarii. Birger a dezvoltat repede localitatea, stabilind legaturi comerciale cu Lübeckul si acordand negustorilor germani dreptul de comert liber si de a se aseza aici. Acestia au construit in secolul al XVI-lea Biserica Sfanta Gertruda ca dovada a bunelor relatii dintre ei si localnici.
Orasul este presarat de monumente. Printre acestea trebuie amintite Biserica Riddarkyrka sau a Cavalerilor, inaltata in jurul anului 1200, necropola pentru mai multi regi ai Suediei, Catedrala Sfantul Nicolas, de la mijlocul secolului al XIII-lea, Biserica Sfantul Francis din secolul al XIV-lea. Acestora li se adauga in primul rand masivul Palat regal de vara Drottningholm. Construit pe insula Stads intre 1697-1754 are 600 de camere si impresioneaza prin decoratiile interioare.
Palatul Börs a fost construit intre 1778-1780 iar cladirea Parlamentului dateaza din 1754. Acesta a fost ridicat pe locul unui alt palat mai mic, Tre Kronor (Trei Coroane), distrus de un incendiu in 1697. Palatul Parlamentului a fost deschis publicului de la inceput si restaurat in 1905.
In 1859 orasul a fost canalizat si, in 1867, s-a organizat colectarea reziduurilor menajere. Cu acest prilej au fost restaurate multe cladiri dar au fost construite si altele noi si o multime de parcuri. Datorita faptului ca Suedia nu a mai fost implicata in razboaie din 1814, Stockholmul a devenit o metropola stralucitoare, dragostea pentru arta a locuitorilor sai fiind un lucru recunoscut. Dovada acestei pasiuni este numarul mare de muzee, printre care trebuie amintit Muzeul Skansen, infiintat in 1891.
Este primul muzeu din lume in aer liber si gazduieste 150 de constructii de pe tot cuprinsul tarii datand din Evul Mediu pana in zilele noastre. Exista de asemenea un muzeu National de Istorie (1792), muzee de arta, teatre, sali de conferinte, Stadionul care a gazduit cea de a cincea editie a jocurilor Olimpice din 1912.
Intr-o cladire moderna din lemn este pastrat Vasa, un vechi vas de razboi, care nu a navigat niciodata, scufundandu-se in marsul de inaugurare. A stat 333 de ani la 33 m adancime fiind scos la lumina in 1961. Exista si o galerie de arta sub pamant, respectiv metroul, cele 100 de statii ale sale fiind proiectate de mari artisti, dar emblema orasului poate fi considerata totusi Casa Premiilor Nobel unde ideea de pace isi gaseste o indreptatita recompensa.
IRINA STOICA
Comentarii