La 10 august 1999, presedintele în functie al Federatiei Ruse Boris Eltîn ia o decizie istorica, numindu-l pe Vladimir Putin in functia de prim-ministru. Cu o zi înainte, Eltîn îl numise în functia de viceprim-ministru (alaturi de alti doi vicepremieri). Apoi, la istorica data de 16 august 1999, Parlamentul rus (Duma de stat) valideaza propunerea presedintelui. Majoritatea simpla necesara era de 226 de voturi, iar Putin a primit 233 – 84 împotriva si 17 abtineri. Practic, pentru istoria Rusiei si chiar a Europei din acel moment Vladimir Putin nu a mai parasit vârful puterii din tara sa, indiferent de functia de la vârful statului.
Visul lui Boris Eltîn de a-l lasa pe Putin urmas la conducerea tarii se îndeplinea în acea zi. Declinul sanatatii ar fi fost motivul principal al demisei din 31 decembrie 1999 si deciziei de a-l lasa pe acelasi Putin presedinte interimar pâna la alegerile din martie 2000.
Vladimir Vladimirovici Putin, actualul presedinte al Rusiei, s-a nascut la 7 octombrie 1952, la Leningrad. Se spune ca bunicul sau, Spiridon, a fost bucatarul lui Lenin si apoi al lui Stalin… Vladimir a avut o copilarie simpla, modesta (se spune ca era cam indisciplinat la scoala primara). Apoi, paralel cu scoala, a facut arte martiale, schi si tenis. A absolvit Facultatea de drept international în 1975 (lucrarea de diploma a fost despre politica SUA în Africa).
A fost cooptat de KGB (comitetul securitatii statului) si trimis la directia nr. 5 (opozitia politica). A facut diverse specializari de profil, a lucrat în Germania Democrata. În 1991 demisioneaza din securitate (grad locotenent-colonel) si ocupa înalte functii administrative la Leningrad. În pofida unor controverse (de natura economica), Putin ramâne în functii înalte la Sankt Petersburg (fostul Leningrad), inclusiv în presa locala.
Dupa validarea în functia de prim-ministru, primele decizii ale lui Putin au fost legate de luptele contra cecenilor separatisti. Dupa atentatele teroriste din 11/9/2001 de la New York, Putin si-a modelat propria lupta interna contra terorismului… Când România si Bulgaria se pregateau sa intre în UE, Putin a protestat pentru ca nu a fost consultat… Analistii occidentali afirma ca în mandatele sale de presedinte, Rusia a redevenit o mare putere economica si politica mondiala.
PAUL IOAN
Comentarii