Dupa ce un film românesc a câstigat marele premiu la celebrul Festival de film de la Karlovy Vary, am scris saptamâna trecuta despre el, iata ca avem stiri si despre alt gen de festivaluri de film, numite „de buzunar”. În fond, de ce nu, avem dictionare de buzunar (nici pe alea nu le deschide nimeni), avem „Cartea de buzunar” pe filiera franceza, cine mai citeste în era Facebookului, de ce nu si festivaluri de film de buzunar. Un fel de susanele, cu bani pescuiti de pe la CNC si de pe la diversi sponsori, în care niste actori cvasi-necunoscuti fac un juriu semi-anonim si trag din palarie, de ochii lumii, un câstigator, fara ecou, fara pretentii. Când pui stachete la un centimetru de sol, ce rezultate sa astepti? Sarituri de un centimetru de la sol! Astept un Festival de film pe scara blocului, duminica, atunci când tot omul iese la iarba verde, la gratar.
Si ca sa revin la festivalul de buzunar, aflam ca un film bulgaresc (nu Dulce si Amar, filmul care se difuza la TVR pe 4 martie 1977, la ora 21,20, când s-a petrecut catastrofalul cutremur), cu titlul foarte inspirat 3/4, regizat de Ilian Metev, a câstigat trofeul „Razvan Georgescu” pentru cel mai bun film al celei de-a V-a editii a Festivalului „Ceau, Cinema” (nu înteleg de ce nu s-a folosit si o cratima sau macar cuvântul Ceai, ca era mai interesant), care s-a derulat, în perioada 19-22 iulie, la Timisoara si în comuna Gottlob. De dragul deontologiei, sa spunem ca un juriu, „format din actrita Alina Grigore, criticul de film Ileana Bîrsan si regizorul Florin Iepan”, ar fi ales acest film luând în calcul „curajul si credibilitatea cu care regizorul, împreuna cu actorii, ne fac martorii descompunerii unei relatii dintre un tata si copiii sai, a desprinderii fiecaruia dintre ei de familie si fac din absenta mamei o prezenta subtila, dar definitorie, si o sursa de emotie, fara a cadea vreo clipa în sentimentalism”, dupa cum se arata într-un comunicat transmis de Agerpres.
Premiul oferit cineastului bulgar a fost de 1.500 de euro, adica aproximativ venitul lunar al unui brancardier de spital de pe la noi, alti 500 de euro fiind premiul publicului „de buzunar(?)” împartiti si acestia de doua filme, aflate la egalitate în preferintele spectatorilor, respectiv „Caderea”, al regizoarei ucrainene Marina Stepanska, si „Comic Sans”, al regizorului croat Nevio Marasovic.
Un premiu onorific (diploma si salutari) din partea festivalului „a primit si cunoscutul cineast Andrei Ujica, invitatul special al editiei din acest an, care a sustinut un masterclass extrem de apreciat si a participat la discutii cu publicul dupa fiecare din cele trei proiectii din retrospectiva care i-a fost dedicata, Videograme dintr-o revolutie, Autobiografia lui Nicolae Ceausescu si Out of the Present”.
Daca ar fi sa ne luam dupa organizatorii Festivalului de buzunar, „un mare interes au stârnit doua proiectii, comedia Povestea unui pierde-vara, prezentat la gala de deschidere în prezenta regizorului Paul Negoescu si a directorului de imagine Ana Draghici, si documentarul Procesul”, în prezenta realizatorilor Claudiu Mitcu si Ileana Barsan.
Un moment interesant la Gottlob a fost proiectia aniversara cu filmul „Reconstituirea” (unul dintre cele mai bune filme românesti antedecembriste), care s-a desfasurat în prezenta lui Emil Mateias, martorul întâmplarii care a inspirat nuvela lui Horia Patrascu dupa care Lucian Pintilie si-a realizat capodopera.
Foarte frumos, „Ceau, Cinema” este un festival dedicat filmului european, organizat de Asociatia Marele Ecran si Asociatia Pelicula Culturala, am înteles, dar parca chiar si o simpla proiectie a unei capodopere cum este Reconstituirea avea nevoie de un cadru mai generos, nu doar de buzunar anonim. Altminteri este ca si cum ai arunca un smarald într-o balta mocirloasa.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii