Finele secolului XIX la Viena. Ecourile epocalei pânze intitulate „Impression, soleil levant” a lui Claude Monet (1872) se metamorfozasera în miscarea impresionista, cea care rupea prezentul modern al artei de trecutul clasic si academic. Si iata ca si în capitala imperiala de pe Dunare se produce o ruptura, pe care artistii au numit-o „Secesiunea vieneza”. Dogmele si conservatorismul gaseau drumul pubelelor si arta noua exploda si în tarile de expresie germana.
Separarea artistilor din Viena se producea în 1897, iar creierul ruperii de trecut se numea Gustav Klimt. Sub influenta lui si a adeptilor sai, secesiuni similare se vor produce pâna la finele secolului si la München si Berlin. Germanofonii nu foloseau frantuzescul „Art Nouveau”. Klimt va face în 1905 propria lui secesiune, obsedat de geometrizare si expresionism. Introducerea noastra mai larga se datoreaza si faptului ca miscarea secesionista artistica vieneza are drept marturie si cladiri importante din Cluj, Turda si Timisoara, urmare a acelui curent nou din arhitectura vieneza.
Revenind la Gustav Klimt (1862-1918), sa amintim ca l-a depasit pe Pablo Picasso în ceea ce priveste suma cu care a fost tranzactionata o opera în cadrul unei licitatii. Astfel, lucrarea „Portretul Adelei Bloch Bauer I” (elaborata în 1907) a fost vânduta la o licitatie de la New York pentru suma record de 135 de milioane de dolari”! Noul proprietar a fost Ronald Lauder (afacerist si filantrop). Era anul 2006 si Klimt îl depasea pe Picasso, al carui „Baiat cu pipa” fusese vândut în 2004 cu 104 milioane de dolari.
„Portretul Adelei Bloch Bauer I” este primul dintre cele doua por-trete pe care Klimt le-a facut prietenei sale vieneze, patroana si mare iubitoare a artei, decedata la numai 35 de ani (1925). Aceasta capodopera a artei decorative reprezinta o lucrare în stilul revolutionar în care autorul voia sa combata conservatorismul în arta care se manifesta în cercurile academice. „Portretul” apartine asa-zisei perioade numite „Faza de aur” din creatia lui Klimt, fiind lucrata în ulei pe pânza cu decoratiuni din frunze de aur. Lucrarea a fost comandata de sotul Adelei, un mare industrias austriac.
Gustav Klimt s-a nascut la Viena si a fost fiul unui bijutier de origine ceha. Reuseste la Scoala de arte aplicate înca de la paisprezece ani. Împreuna cu fratele sau, Ernst, se dedica ornamentatiilor si primesc comenzi pentru varii ilustratii si ornamente. În acest sens, merita mentionat ca ei au lucrat si la decorarea castelului Peles din Sinaia si la Noul Teatru Imperial din Viena… Treptat, Gustav se orienteaza spre lucrarile în care senzualitatea femeii este dominanta. „Faza de aur”, cea mai prospera a carierei, este inspirata atât din arta japoneza, cât si din mozaicurile bizantine. Frunzele de aur folosite de Klimt sunt lucrate în aur de 22 de karate. Fiind unul dintre cei mai importanti artisti austrieci, Gustav Klimt a aparut si pe o moneda batuta de trezoreria austriaca, în 2012, când s-au aniversat 150 de ani de la nasterea sa.
PAUL IOAN
Comentarii