Aflata in judetul Neamt, comuna Valea Ursului, satul Giurgeni, manastirea cu acelasi nume si obste de calugari, are hramul „Nasterea Maicii Domnului”. Satul Giurgeni a fost intemeiat, dupa cum spune traditia, de un boier, numit Giurgiu, care, fiind deosebit de credincios, a daruit o livada unor calugari care, la rândul lor, in secolul al XVIII-lea construisera aici un schit, metoc al Episcopiei Romanului.
Pe locul vechiului asezamânt monahal, staretul Ghedeon ctitoreste in 1738 locasul, reconstruit in secolul al XIX-lea. Schitul apare mentionat documentar pentru prima data la inceputul secolului al XIX-lea, respectiv in 1809. Catre sfârsitul secolului al XIX-lea asezamântul devine schit de calugarite, este reparat in 1928, iar in 1936 capata statut de manastire.
Schitul si cladirile anexe fusesera construite din lemn si de aceea intre 1833-1848 acestea sunt darâmate si inlocuite cu altele din piatra si caramida. La vremea respectiva in biserica erau mai multe obiecte valoroase printre care doua icoane din 1796, facute de zugravul Nectarie si o alta icoana din 1831 cu ferecatura de argint realizata de mesterul Clorolescu.
Biserica actuala a fost construita in 1833, fiind ridicata din caramida pe temelie de piatra. Este in forma de cruce cu ziduri groase. Altarul prezinta o fereastra la est iar absidele naosului sunt foarte largi dar putin adânci. Naosul este delimitat de pronaos prin doi stâlpi marginali care sustin o arcada.
Catapeteasma din lemn dateaza din 1955 si a fost sculptata in atelierele Institutului Biblic al Bisericii Ortodoxe Române din Bucuresti. In acelasi an a fost realizata pictura. Pe bolta din naos sunt pictate chipurile celor patru evanghelisti. In 1959 manastirea a fost desfiintata prin Decretul 410, iar maicile au fost alungate. Biserica a ramas in paragina iar cladirile anexe au fost darâmate. In 1993 se reinfiinteaza ca manastire de calugarite iar in anul 2000 devine manastire de calugari.
Din 1995 s-a renovat biserica si s-au construit anexele necesare vietii monahale. Biserica este inzestrata cu trei clopote vechi de marimi diferite: unul de 170 kilograme, realizat in 1820, altul de 20 de kilograme din 1840 si un altul de 70 de kilograme realizat in 1846.
La Giurgeni se afla o icoana veche de o valoare inestimabila, considerata facatoare de minuni. Asezata in fata Altarului, imbracata in argint curat, daruita bisericii la data de 6 august 1831, o reprezinta pe Maica Domnului cu trei ochi si doua guri dar nu i se cunoaste autorul. Legenda spune ca pe icoana, deja pictata, peste noapte au aparut cel de al treilea ochi si a doua gura. Datorita puterilor despre care se crede ca le are, icoana atrage o multime de credinciosi de pretutindeni, in special vinerea, la slujba Sfântului Maslu.
IRINA STOICA
Comentarii