La 16 februarie 1923, arheologul egiptolog Howard Carter a desfacut sigiliul de la camera mortuara unde banuia ca se afla mumia faraonului Tutankhamon. Intuitia sa a fost confirmata de realitate: descoperise ramasitele pamantesti ale celebrului faraon din dinastia XVIII, care domnise aproape zece ani, de la varsta de noua ani. Practic, acest faraon-copil domnise intre 1333 si 1323 i.Ch., murind la optsprezece ani.
Mormantul lui Tutankhamon se afla in Valea Regilor din Egipt si este cel mai bine conservat dintre toate cele aflate in aceasta locatie arheologica. Peste respectiva camera mortuara se depusesera mai multe straturi ale constructiilor ulterioare, iar camera mortuara nu a fost jefuita decat superficial. Vestea acestei uluitoare descoperiri care a reinviorat interesul mondial pentru istoria antica a Egiptului a fost insotita de imaginea emblematica a mastii mortuare din aur pur a faraonului, si de o multime de artefacte de mare valoare gasite intacte in camera mortuara.
Arheologul Howard Carter (1874-1939) se specializase in istoria Egiptului inca de la 19 ani, iar la mormintele din Valea Regilor lucra din 1907 (cu pauza impusa de Primul Razboi Mondial). Explorarile sale erau sponsorizate de Lordul George Carvanon, un aristocrat foarte bogat, ruda cu Alfred de Rothschild. Dupa marea descoperire din 1923, Carter a facut numeroase turnee de conferinte, prezentand expozitii cu obiectele de valoare care l-au insotit pe Tutankhamon in mormant. Cea mai riguroasa confirmare a identitatii mumiei respective a venit in 2010, cand testele ADN au confirmat ca este vorba despre fiul lui Akhenaton si al surorii (si sotiei) acestuia. Tutankhamon avea 1,80 metri inaltime, incisivi proeminenti si craniul alungit, caracteristic liniei regale careia ii apartinea. Cauza mortii este neclara, dar probabil ca fracturile de la picioare s-au infectat, iar analizele ADN au aratat ca avea malarie. Egiptologul Howard Carter a murit fara ca asupra lui sa se abata asa-numitul "blestem al faraonilor", o inventie a presei.
PAUL IOAN
Comentarii