Multi vor spune ca ideea din titlul acestui articol este pur si simplu o utopie, mai ales daca vorbim despre un asemenea lucru pe timpul sezonului rece. Exista insa si destul de multe persoane care stiu sa traiasca in asa fel incat sa nu fie afectate de probleme ale sanatatii care pe altii ii doboara. Explicatia principala este ca acesti oameni au un sistem imunitar foarte eficace, un mod de viata sanatos, fara excese si alte "greseli" cotidiene, pe care de obicei le trecem cu vederea. Va prezentam cateva retete pentru mentinerea sanatatii foarte ridicate.
Odihna si curatenie. Organismul gaseste conditiile cele mai bune pentru producerea masiva de anticorpi in timpul noptii, deoarece in timpul zilei este prea solicitat de combaterea "inamicilor" care vor sa-l invadeze. De aceea, in special in sezonul gripelor si al racelilor este bine sa va odihniti cat mai mult, sa dormiti pe saturate. Pe de alta parte, numeroase persoane considera ca punctul-cheie in mentinerea unei sanatati de invidiat este spalarea frecventa a mainilor, chiar si de zece ori pe zi: dupa utilizarea toaletei, la sfarsitul zilei de lucru, la sosirea acasa, dupa suflatul nasului, inainte de masa etc. si nu gresesc.
Specialistii considera spalatul mainilor ca fiind prima linie de aparare impotriva bacteriilor care pot cauza raspandirea infectiilor, a gastroenteritelor si a altor afectiuni, in principiu contagioase. Persoanele care nu au o igiena corecta se contamineaza mult mai usor cu diversi germeni si se expun pericolului de a contacta viroze sau alte maladii, ori de cate ori isi ating nasul, ochii sau gura cu mainile murdare. Mentionam ca una dintre cele mai frecvente cai de infectare cu virusurile gripale este contactul mainilor murdare cu ochii sau cu nasul.
Mainile vindecatoare. Binecunoscutul masaj (fie si nu mai mult de o sedinta pe luna) poate face minuni pentru sanatatea noastra, beneficiile fiind atat de ordin psihic, cat si fizic. Specialistii recomanda adesea aceasta metoda de punere in miscare a sangelui, de relaxare a muschilor, de eliminare a altor tensiuni accumulate in corp, iar studiile au demonstrat ca o astfel de practica ne ajuta sa ne mentinem starea de sanatate fizica, psihica si emotionala in parametri optimi, prin efecte precum: u calmarea si relaxarea sistemului nervos, reducerea anxietatii si stresului; u ameliorarea functiei circulatorii, stimularea drenajului limfatic (cu stimularea secundara a functiei imune), terapia prin masaj actionand pozitiv asupra tensiunii arteriale si ritmului cardiac; u imbunatatirea starii muschilor prin prevenirea crampelor si spasmelor.
Specialistii considera ca orice tip de masaj este binevenit, atata timp cat este realizat cu presiune moderata (se apasa cu grija, altfel se poate trece foarte usor dintr-o extrema in alta, relaxarea fiind rapid inlocuita cu disconfortul sau durerea. In ceea ce priveste frecventa masajelor, se pare ca minim o data pe luna este de ajuns.
Exista totusi si o atentionare speciala: desi masajul are nenumarate beneficii, specialistii nu il recomanda pacientilor cu tromboza venoasa periferica, fracturi recente, cancer, febra, osteoporoza, nevrite periferice sau dereglari de coagulare a sangelui.
Vitamine si… gandire pozitiva. Aproape orice om stie ca la ivirea afectiunilor sezonului rece trebuie sa se treaca la combaterea simptomelor inca din primele momente. "Armele" cele mai redutabile pe care le avem la dispozitie sunt vitaminele si elementele minerale esentiale. Dintre acestea, o combinatie ce pare sa faca minuni este reprezentata de vitamina C si zinc. In amestec echilibrat, acestea pot ameliora durerea de gat sau nasul infundat in cateva zile. Dozarea vitaminei C trebuie avuta insa in vedere, pentru a se evita aparitia unor probleme gastrointestinale sau renale (se recomanda circa 500 mg pe zi); cat despre doza zilnica de zinc pentru un adult, aceasta variaza, considerandu-se optim un aport de 10 mg zilnic. In aceeasi idee, din batrani se stie ca un consum regulat de usturoi dupa micul dejun (feliat cat mai subtire, amestecat cu suc de fructe – mere, portocale, pere – si mancat crud) intareste organismul mai bine decat un pumn de medicamente.
Usturoiul este recunoscut ca avand importante proprietati antioxidante si capacitatea de a stimula functia imuna, precum si abilitatea de a lupta impotriva inflamatiilor. Aceste proprietati se traduc prin protectie impotriva racelilor si gripelor, dar si a altor boli, cum ar fi cele cardiovasculare ori diverse helmintiaze (boli provocate de paraziti intestinali).
Nu in ultimul rand, e util sa mentionam ca exista studii care demonstreaza ca organismul produce cantitati crescute de anticorpi antigripali in urma stimularii si cresterii activitatii unei regiuni a creierului asociate cu atitudinea pozitiva si optimista. De asemenea, cercetarile au aratat ca persoanele optimiste raspund mult mai bine la problemele de sanatate sezoniere, organismul lor fiind capabil sa secrete mai multi anticorpi. O explicatie: sistemul nervos comunica cu sistemul imun si reciproc. Psihologii au aratat ca persoanele cu atitudine pozitiva nu sunt doar mai fericite, ci si mai sanatoase si longevive, comparativ cu cele cu atitudine pesimista.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii