Fiul al lui Balduin al V-lea, conte de Hainaut si al Margaretei de Flandra, Balduin provenea dintr-o familie cu îndelungate traditii cruciate. Dupa moartea mamei sale, a devenit conte de Flandra, intrand în conflict cu regele Frantei, Filip, care dorea aceasta provincie pentru fiul sau, viitorul Ludovic al VIII-lea. În duelul cu acesta, Balduin a fost sustinut de Richard I Inima de Leu, al Angliei, si de regele german Otto al IV-lea.
Acceptand, în cele din urma, statutul de vasal al regelui Frantei, Balduin a depus juramant sa plece în cruciada si, dupa doi ani de pregatiri, a pornit spre Rasarit, lasand în urma o fiica de doar doi ani si o sotie însarcinata. Dupa nastere, sotia lui, Marie, regenta a Flandrei, si-a lasat copiii în grija doicilor si a plecat în cruciada, dupa sotul ei. Între timp, disperati sa gaseasca finantare pentru expeditia în Tara Sfanta, cruciatii au acceptat sa-l ajute pe printul bizantin Alexios sa-si recapete tronul, în schimbul unei mari sume de bani.
Astfel, cruciada a fost deturnata asupra Constantinopolului, capitala Imperiului Bizantin fiind cucerita dupa o lupta sangeroasa. Cruciatii si-au împartit între ei teritoriile imperiale si l-au ales pe Balduin împarat al nou înfiintatului Imperiu Latin.
Noul suveran a fost încoronat pe 16 mai 1204, în Hagia Sofia, printr-o ceremonie imitand ritualul bizantin. Nestiind cele întamplate, sotia lui, Marie, a navigat spre Acra. Aici a aflat despre alegerea ca împarat a lui Balduin, dar nu a mai apucat sa-l revada, murind pe drum, în august 1204.
Curand, supusii sai greci s-au revoltat împotriva noului împarat si, cu ajutorul tarului bulgar Kaloian, i-au învins pe cruciati. Balduin a fost luat prizonier de bulgari si ucis de tar în urma unei crize de furie (se spune ca Balduin ar fi încercat sa o seduca pe sotia lui Kaloian). Potrivit istoricilor greci, tarul a poruncit ca din craniul lui Balduin sa i se faca o cupa de baut.
GABRIEL TUDOR
Comentarii