Simbol prin excelenta al poetului damnat, neinteles de semenii sai, dar exercitand asupra lor o fascinatie inexplicabila, George Gordon Byron este considerat cel mai mare poet romantic al lumii, influenta sa asupra poeziei moderne fiind covarsitoare. Nascut in 1788, intr-o familie nobiliara, foarte bogata, George a fost inca de mic o persoana dificila, orgolioasa si independenta, care sfida toate normele si conventiile epocii sale.
De pilda, fiind student la Cambridge i s-a interzis sa tina in camera de internat un caine, pe motiv ca ar contraveni normelor interne, si ca urmare a cumparat un pui de urs de la o ceata de tigani nomazi si a inceput sa-l plimbe, tacticos, prin campus, spre disperarea profesorilor. In tinerete, viata sa a fost o permanenta goana dupa placeri: ziua calarea, vana, se plimba cu barca, se duela, noaptea dadea iama printre duduite si servitoare, de-a valma sau incingea chiolhanuri monstruoase cu prietenii.
La doar 20 de ani, este primit in Camera Lorzilor dar politica nu-l pasioneaza, asa ca pleaca intr-o lunga calatorie initiatica prin Spania, Portugalia, Albania si Grecia. Aceasta ultima tara, cu civilizatia ei milenara, il fascineaza, inspirandu-i poemul epic Childe Harold, care devine instantaneu un best-seller, aducandu-i faima de poet genial. Londra intreaga ii cade la picioare si are aventuri galante cu femei casatorite, tinere din inalta societate si chiar cu baietandri chipesi, intrucat nu ezita sa-si afiseze ostentativ bisexualitatea, in fata unei tari incremenite inca in puritanism.
Socul vine insa mai tarziu, cand incepe sa aiba relatii amoroase chiar cu sora lui vitrega, Augusta. Insurat de convenienta, el renunta la sotie si la traiul desfranat din Anglia spre a se dedica unei cauze nobile: independenta poporului grec. Potrivit legendei, el ar fi murit la Missolonghi, batalia care a marcat „renasterea Greciei”; adevarul este mai prozaic: calarind pe o ploaie rece, Byron a racit si pneumonia galopanta a rapus rapid trupul sau, deja macinat de excese, marele poet parasind aceasta lume pe 19 aprilie 1824.
GABRIEL TUDOR
Comentarii