Este cunoscut faptul ca arta culinara nu are doar rolul de a satisface placerile papilelor gustative ori de a furniza organismului substantele necesare functionarii naturale. O mancare sanatoasa contribuie si la tratarea unor afectiuni, simultan sau nu cu folosirea medicamentelor. Va prezentam mai jos asemenea situatii, la care de obicei nici macar nu ne gandim.
Fasolea reprezinta un aliment nutritiv, energetic si remineralizant. Pastaile sunt antidiabetice (infuzie din teci uscate) si contin numeroase minerale foarte utile sanatatii noastre. Preparatul se realizeaza in doua moduri. Ceaiul – dintr-o lingura de teci maruntite, la 250 ml de apa; se fierb timp de 15-20 minute si se beau cate doua-trei cesti pe zi. In diabet, nu se indulceste.
A doua formula recomanda ca, peste 4 linguri de teci, sa se toarne un litru de apa si sa se lase la macerat, o noapte. Dimineata, preparatul se fierbe, pana cand cantitatea de lichid scade la jumatate; se imparte in doua-trei portii si se bea pe parcursul unei zile. Ca tonic cardiac, se poate folosi o tinctura preparata dupa cum urmeaza: 20 grame de pastai se pun in 100 ml de alcool si se tin la macerat timp de 7-8 zile.
Din aceasta tinctura, se administreaza cate 70-120 de picaturi, de patru ori pe zi. Un amestec pregatit din 100 ml suc de fasole verde si 200 ml suc de morcovi este indicat ca depurativ si drenor in acnee, infectii cutanate etc. Amintitul ceai din teci de fasole mareste cantitatea de urina, inlaturand excesul de apa din corp. O data cu aceasta, se elimina si toxinele, contribuind astfel la ameliorarea starilor reumatice. In cistita (inflamatie a vezicii urinare, produsa din cauza unei infectii, a stagnarii urinei, a unor microbi sau a unor substante toxice), decoctul calmeaza spasmele, normalizand urinatul.
Eruptiile pielii, acneea cedeaza dupa o cura cu fasole verde consumata ca aliment sau cu ceai preparat din teci uscate. Tot impotriva acneei, a eczemelor, a altor boli de piele, se pot folosi si cataplasmele cu faina de fasole. Un aliment tonifiant si remineralizant se poate prepara din fasole – o parte, orez – trei parti, grau fiert – sase parti si morcov. Ingredientele se fierb mai intai separat, apoi se amesteca, formandu-se o budinca (i se adauga si condimente, dupa gust) pusa la copt in cuptor.
Soia a devenit, din pacate, dintr-un aliment excelent pentru organism, destul de controversata. Doua motive principale au determinat situatia respectiva: asocierea unor preparate alimentare, cu adaos de soia, cu o epoca politica sumbra; introducerea in culturi extinse a soiei modificate genetic (inclusiv in tara noastra). In conditii naturale, este insa un aliment complet, mineralizant, antisclerogen, hipocolesterolemiant.
Laptele de soia se obtine din 150 grame de planta la litrul de apa, se lasa 36-48 de ore, dupa care lichidul se separa; se recomanda sugarilor, copiilor, batranilor, convalescentilor. Faina de soia este de patru ori mai bogata in materii azotate decat cea de grau, de douazeci de ori mai bogata in grasimi vegetale si de trei ori mai saraca in hidrati de carbon. Recomandati pentru consumul curent, cu efecte pozitive deosebite asupra sanatatii, sunt si germenii de soia. Ei se obtin lasand boabele in apa, timp de 48-72 de ore (cu precizarea ca apa trebuie schimbata la fiecare 12 ore), dupa care se intind intr-un strat subtire, pe o suprafata umeda, la intuneric si caldura, intr-o incapere unde nu exista curenti de aer.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii