Mostenitor al Muzeului etnografic din Trocadero, fondat in 1878, Muzeul Omului a fost creat cu ocazia Expozitiei universale din 1937. S-a constituit din Cabinetele de curiozitati si din Cabinetul regal (care isi are originea in secolul al XVI-lea) la care s-au adaugat fondurile de antropologie si preistorie ale muzeului. Un muzeu consacrat stiintelor vietii si stiintelor omului.
Se afla in palatul Chaillot, construit pe colina Trocadero din Paris dar nu are o reputatie extraordinara si asta datorita, in primul rand, modestelor exponate. Preistoria si antropologia sunt vag si desuet ilustrate. Muzeul n-a fost insa ocolit de public. In anul 2000, 100.000 de persoane l-au vizitat, numarul lor crescand in 2005 la 160.000 de persoane. Si asta datorita expozitiilor organizate. Din 1937, cand a fost constituit, muzeul nu a fost supus unor veritabile renovari.
O initiativa a autoritatilor culturale franceze, schitata in 2003, reluata si imbunatatita, va articula un ambitios program legat de reprezentarea civilizatiilor si a culturilor in cadrul a doua muzee: Quai-Branly care va focaliza aspectele artistice ale creatiei omului si Muzeul Omului, renovat, care va fi consacrat antropologiei si preistoriei culturilor. Vor fi organizate departamente de cercetare a istoriei naturale si culturale a speciei umane, a stiintelor vietii si societatii. Printre altele, sala de cinema va fi transformata in auditorium. Care sunt insa perspectivele reale ale noului Muzeu al Omului?
In primul rand uriasa comoara aflata in rezervele muzeului in dulapuri, sertare, cutii, conservata in conditii neprielnice, ce se compune din 30.000 de obiecte antropologice si 300.000 de obiecte preistorice, multe dintre ele unice, care au fost ascunse publicului. Obiecte ce necesita o minutioasa munca de curatare si restaurare pentru a fi redate nu doar publicului ci si cercetatorilor internationali. In cadrul muzeului va functiona un nou laborator de genetica care permite studiul oamenilor preistorici sau contemporani prin prisma ADN-ului. Specialistii vor incerca sa raspunda la intrebari de genul: Care sunt raporturile oamenilor cu maimutele? Care e diferenta dintre rase si specii? Exista, mai multe specii contemporane?
Planul viitorului muzeu vizeaza si realizarea de spatii echilibrate intre cercetare, invatamant si de noi spatii destinate expozitiilor. De retinut faptul ca in Franta exista magnifice muzee regionale de preistorie, un formidabil muzeu national in Eyzies, Dordogne, care reflecta global originile omului. Muzeul Omului din Paris e insinifiant in raport cu acestea. Pana in 2012, importanta sa va fi insa cu totul alta.
DORIN MARAN
Comentarii