Oras al valsului, scaldat de apele Dunarii, Viena este si un oras al palatelor impunatoare. Daca Schönbrunul este un simbol al puterii habsburgice, daca Hofburgul pare bantuit de amintirea nefericitei regine Sisi, Belvedere este cel mai elegant complex de palate in stil baroc, unul dintre cele mai frumoase din Europa. Palatul de vara a fost construit din initiativa printului Eugen de Savoia (1663-1736) cunoscut drept „Sabia Habsburgilor” datorita succesului reputat in fata turcilor.
Printul care era de asemenea cunoscut si drept un mare iubitor de arta l-a insarcinat pe arhitectul Johann Lucas von Hildebrandt cu intreaga lucrare, continand doua cladiri. El a finantat proiectul cu procentele obtinute din campaniile militare glorioase si din ceea ce a castigat din serviciile militare din Olanda.
Minunatele gradini sunt opera bavarezului Dominique Girard, iar lucrarile complexului incepute in jurul anului 1721, au fost terminate in 1 martie in 1725. Dintre cele doua palate cel mare a fost folosit pentru spectacole, expozitii si intruniri oficiale iar cel mic a devenit resedinta de vara a printului. Din 1752 cele doua palate si cladirile anexe au intrat in posesia Habsburgilor, ultimul care a locuit aici intre 1904-1914, fiind printul Ferdinand, inainte de uciderea sa la Sarajevo.
Palatele sunt construite in stilul arhitecturii franceze, impodobite cu statui si acoperite de cupole. Palatul mare are o cladire centrala cu trei etaje si un pavilion inalt deasupra, iar aripile laterale cu cate doua nivele. Intrarea este cu o jumatate de etaj peste nivelul gradinii si este ornata cu coloane. Scara de la intrare conduce in trei directii in interior, una mijlocie mai larga care merge in jos si doua laterale, mai inguste, spre sala festiva.
Sala mare este imbracata in marmura, are coloanele sprijinite de patru atlanti iar fresca de pe tavan ii sporeste frumusetea. In jurul anului 1775 aici a fost expusa colectia de arta a Curtii regale, care, in 1806, s-a imbogatit cu operele aduse din Castelul Ambras, in 1890 toate fiind transportate in cladirea Muzeului de Istorie a Artelor si Stiinte Naturale. Pentru o scurta perioada, inainte de moartea sa, in 1895, intr-o cladire adiacenta, a locuit marele compozitor si organist Anton Bruckner.
Unul dintre cele mai importante evenimente petrecute intre zidurile acestui palat a fost semnarea de catre ministrii afacerilor externe ai Statelor Unite, Angliei, Frantei, URSS si Austriei, la 15 mai 1955, a Tratatului de Stat cu privire la restabilirea independentei Austriei Democratice, tratat care punea capat ocupatiei tarii dupa al doilea razboi mondial. Palatul mic gazduieste Muzeul Baroc Austriac, expunand remarcabile opere din secolele 17-18 iar in Orangerie se afla Muzeul de Arta Medievala continand exponate din secolele XII-XIII.
In palatul mare se afla galeria de arta a secolelor XIX-XX cu sectiuni dedicate diferitelor curente. Aici este adunata cea mai bogata colectie de opere ale unor artisti ca: Gustav Klimt, Egon Schiele sau Oscar Kokoschka, a caror faima a strabatut intreaga lume. Grupul de palate se afla in mijlocul unui parc impodobit cu statui, fantani si cascade, o bogatie de culori care incanta sufletul si inima in aceeasi masura cu splendorile ocrotite de zidurile cladirilor.
IRINA STOICA
Comentarii