Considerata a fi unul dintre cele mai importante vestigii arheologice din toate timpurile, „piatra de la Rosetta” este o stela pe care au fost inscriptionate cuvinte in trei limbaje diferite – scrierea egipteana demotica, cea hieroglifica si limba greaca clasica. Prin comparatie cu aceasta ultima inscriptie, savantul francez Jean-Francois Champollion a reusit primul sa descifreze taina hieroglifelor, in 1822. Fragmentul de piatra a fost gasit de inginerul Pierre-Francois Bochard, unul dintre oamenii de stiinta ce insoteau corpul expeditionar francez, condus de generalul Napoleon Bonaparte, la Rosetta, un mic port pe coasta mediteraneana a Egiptului (astazi orasul Rashid).
Avand dimensiunile de 114 cm inaltime, 72 cm latime si 27 centimetri grosime, piatra cantareste aproape 760 kg, continand un decret dat de faraonul Ptolemeu V, pentru reglementarea unor taxe si instructiuni privitoare la ridicarea de statui in temple.
Desi au descoperit-o, francezii nu au reusit sa o transporte la Paris, asa cum doreau, caci armata britanica, incercuind corpul expeditionar, dupa ce Napoleon fugise in Europa, i-a obligat sa le cedeze o mare parte dintre antichitatile gasite. Astfel, pe 11 martie 1802, piatra de la Rosetta a fost prezentata in fata Societatilor Anticarilor din Londra si transportata ulterior la British Museum, unde se afla si in prezent.
Ea nu a fost expusa publicului in timpul primului razboi mondial, cand de teama bombardamentului a fost depozitata intr-o statie de metrou, iar in 1972 a fost prezentata, pentru o luna, la muzeul Louvre, in timpul unei expozitii marcand 150 de ani de la descifrarea limbajului hieroglific de catre Champollion. In 2003, guvernul egiptean a cerut restituirea artefactului, cerere intampinata cu un categoric refuz de British Museum.
GABRIEL TUDOR
Comentarii