„Batranete, haine grele,/ Ce n-as da sa scap de ele!…” – zice o romanta romaneasca. Omul stie totusi ca, mai devreme sau mai tarziu, ii va sosi sorocul si ca a visa la nemurire e doar o dovada de orgoliu nebunesc. Reperele fixate de medici, pentru a delimita varstele omului nu sunt insa general valabile.
Depinde de fiecare dintre noi cat de devreme sau de tarziu imbatranim, dar si cum anume. Pana spre 35 de ani, ni se pare ca suntem invulnerabili in fata batranetii, desi functiile noastre incep sa-si piarda din vigoare, incet, incet, inca de la 20 de ani, iar noi nu facem decat sa ajutam aceasta degringolada: alcool, tutun, nopti nedormite etc.
Spre 40 de ani apar deja primele disfunctionalitati: acuitatea vederii sau cea a auzului scade, descreste forta musculara. Apar primele esecuri sexuale, primele nelinisti. La 50 de ani, menopauza, infarctul, reumatismul dau tarcoale organismului. La 70, pot aparea pierderi de memorie, accidente vasculare, astenie. Dar n-ar trebui sa ne ingrijoram foarte mult, deoarece astazi modul cum imbatranim depinde de noi, cu conditia sa ne angajam in lupta cu batranetea si sa fim optimisti.
Bineinteles, cu cat incepem mai devreme, cu atat sansele de a fi invingatori sunt mai mari. Dar niciodata nu e prea tarziu pentru a incepe. De aceea va prezentam o lista care contine actele esentiale la care este necesar sa recurgeti pentru a fi mereu sanatosi si in forma. Evident, mai e nevoie si de ajutorul celor apropiati.
Intre 0 si 6 ani. Trebuie luata vitamina D, pentru a creste normal. Prescrisa impotriva rahitismului, ajuta la dezvoltarea armonioasa a aparatului locomotor (oase, muschi, tendoane si cartilagii). E si varsta cand se formeaza dentitia. O buna igiena dentara, prevenirea cariilor prin administrarea fluorului, un control regulat si o supraveghere ortodontica vor face ca dentitia sa fie solida.
Intre 6 si 20 de ani. La pubertate, capitalul osos este dobandit, inca din copilarie, iar un consum important de lactate va intarzia demineralizarea de dupa menopauza. Luptati-va cu primii dusmani. Atentie la soare! Din timpul copilariei se dezvolta primele tumori maligne (cancere ale pielii). Adolescenta e varsta discotecilor, a plimbarilor, a primelor tigari fumate. Acestea din urma favorizeaza aparitia cancerului (la plamani, gat, esofag etc.) si participa la imbatranirea prematura a pielii si a gingiilor. Zgomotul excesiv distruge celulele ciliate ale urechii si duce la pierderea definitiva a acuitatii auditive.
Intre 20 si 35 de ani. Sunteti la granita dintre varsta prevenirii si cea a „repararii” urmelor trecerii timpului. Toxinele se acumuleaza in celule; luati vitamine antioxidante (C, E). Consumati suplimente nutritive. Mancati fructe, pline de flavonoide (pigmenti antiradicali liberi), treceti la regim cretan: legume, ulei de masline, vin rosu. Nu bagatelizati situatia! Studii facute pe cobai arata ca restrictia calorica inceputa la debutul varstei adulte creste speranta de viata si scade riscul bolilor cardio-vasculare. Atentie la comportamentele riscante: tutun, sare, alcool, mancare de la fast-food. Hidratati-va pielea si faceti sport.
Intre 35 si 50 de ani. Apar primele semne ale batranetii: o crestere usoara in greutate, a colesterolului, parul incepe sa albeasca, apar ridurile. Folositi creme pe baza de fructe, faceti sport, mancati fructe, legume, faceti cure de vitamine.
50 de ani, varsta hotaratoare. Ar fi bine sa urmati un tratament hormonal adecvat: pastreaza masa musculara, hidrateaza pielea, lupta impotriva greutatii, ajuta la lubrifierea cailor genitale, protejeaza de osteoporoza (pierdere a intensitatii osoase), previne bolile cardio-vasculare. Mai ales, este tratamentul preventiv cel mai promitator pentru a intarzia boala Alzheimer. Continuati sa faceti sport: cu varsta, raportul muschi-grasime se modifica spontan, in plus, este excelent impotriva osteoporozei. Barbatii trebuie sa-si supravegheze inima si arterele. Gata cu mesele imbelsugate, tutunul si bauturile spirtoase!
Intre 50 si 70 de ani. E varsta reumatismului: sporturile usoare, curele termale, medicamentele antiinflamatoare vor face ca articulatiile sa devina mai suple. Pierderea acuitatii vederii creste dependenta si favorizeaza imbatranirea spiritului. Protejati-va asadar ochii. Laserul, micro-chirurgia partii anterioare a ochiului au revolutionat oftalmologia, dar retina ramane un teritoriu necunoscut: pentru a evita orbirea, ganditi-va la antioxidante. Pentru inima si artere, e timpul sa adoptati un regim bogat in fructe si in legume. Cum pielea picioarelor devine uscata, crapata si usor infectabila, alegeti-va incaltaminte confortabila. N-ar fi rau sa faceti si exercitii de memorie si sa cititi (de preferat, un gen de literatura agreabila).
Mai mult de 70 de ani. Nimic nu e pierdut. Continuati sa aveti o igiena buna a vietii. Atentie la alimentatie! Multi septuagenari sunt malnutriti si acest fapt inseamna intrarea intr-un cerc vicios: cu cat e mai carentata alimentatia, cu atat se accelereaza imbatranirea; cu cat corpul intalneste mai multe dificultati in lupta cu boala, cu atat spiritul se demoralizeaza mai repede… Nu uitati: un sport nou poate fi inceput la 80 de ani, dupa ce ati primit avizul favorabil al medicului geriatru. Iar prescriptiile de hormoni si de vitamine ar putea fi foarte eficace. In concluzie, nu depinde decat de noi daca vrem sa imbatranim cat mai tarziu.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii