La temperaturile caniculare de afara, ajungem sa ne simtim inima batand undeva, pe la baza gatului, gafaim la fiecare pas, gura ni se usuca, ba chiar unii sunt cuprinsi de panica. Dar ganditi-va ca Soarele, steaua care ne da lumina si (atata) caldura, are in invelisul numit fotosfera vreo 6000 grade Celsius! Extrem de putin, totusi, in raport cu „miezul”, unde se ating circa 15 milioane de grade!
Unde nu intra Soarele…
Inteleptii nostri spun ca acolo unde nu intra Soarele, intra medicul. Adevarat, insa tot ei ne invata ca orice e prea mult nu e bun. Dovada cea mai elocventa este faptul ca pe canicula rata mortalitatii depaseste nivelul mediu cu circa 50%. In asemenea conditii, organismul se apara cum stie mai bine. Transpiratia are rol de regulator termic, insa aici exista si reversul medaliei: o data cu apa se elimina si saruri minerale, cu efecte negative asupra organismului.
De pilda, pot aparea perturbari ale proceselor metabolice, astenia fizica, amplificarea simptomatologiei in cazul unor boli cronice precum hipertensiunea arteriala, stari de disconfort. De aceea, se recomanda inlocuirea apei, a sarurilor minerale si a vitaminelor pierdute, dar intr-un ritm constant, fara perioade de supraincarcare cu lichid, alternate cu subhidratare. Se stie ca in medie un adult are nevoie zilnic de doi litri de lichide (apa, sucuri naturale, ceaiuri, supe etc.), care pot fi luate si din produse solide cum sunt fructele si legumele proaspete.
Acestea din urma, consumate ca atare sau in salate, asigura totodata o parte din necesarul de apa, saruri minerale si vitamine, iar apa o elibereaza treptat in organism, asigurand astfel un echilibru natural. Pe de alta parte, e foarte important sa se evite bauturile care „pacalesc” setea (cele alcoolice, racoritoarele cu diversi aditivi alimentari s.a.) sau cele prea reci, care vor fi eliminate rapid. Ideala ar fi binecunoscuta limonada: apa usor indulcita (cel mai bine, cu miere), in care se stoarce zeama de lamaie.
Boli „caniculare”
Morbiditatea perioadelor foarte calduroase este dominata de afectiunile digestive. Se face frecvent referire la toxiinfectiile alimentare, simptomele de baza manifestandu-se in principiu simultan: febra, crampe abdominale, greata si varsaturi, scaune apoase dese si deseori violente. Profilaxia tine in primul rand de o buna igiena personala si a alimentatiei.
Masuri elementare, de bun-simt – spalarea mainilor cu apa si sapun inainte de masa si ori de cate ori este nevoie, pastrarea alimentelor in conditii igienice si la temperaturi care sa nu favorizeze inmultirea bacteriilor patogene. Tot pe canicula, exista conditii optime pentru infectarea cu virusul hepatitei acute virale A, numita si „boala mainilor murdare”. Ea are un inconvenient in plus, din cauza perioadei de incubatie lungi, de pana la 60 de zile.
Nu trebuie sa mire pe nimeni ca vara pot aparea si raceli specifice, pricinuite de variatiile de temperatura si de umezeala. Intorcandu-ne insa la modul de alimentatie, vom remarca doua cauze curente ale virozelor respiratorii, care se pot complica generand pneumonii, bronhopneumonii si alte afectiuni de acelasi gen. Este vorba despre alimentatia deficitara in vitamine si consumul excesiv de alcool, care slabesc puternic organismul. Solutia: hranirea echilibrata, hidratare optima (in conditii de efort si de expunere prelungita la soare, se poate ajunge la patru litri de lichid pe zi), igiena permanenta.
Apa – factor vital, dar si de risc
Una dintre bolile estivale cele mai redutabile este dizenteria, maladie infectioasa care se trateaza cu antibiotice. Si in cazul ei, contextul de aparitie este reprezentat de conditiile de trai precare, in care nu se respecta regulile de igiena. Un fenomen favorizant frecvent intalnit si la noi in ultimii ani il constituie inundatiile, cand igiena scapa usor de sub control, iar apa fantanilor devine nepotabila. Simptomele principale ale dizenteriei (apare cu predilectie la copii mici) sunt durerile abdominale, varsaturi, febra, scaune frecvente cu mucus, puroi si sange, slabiciune generala accentuata.
Boala e contagioasa si suferindul trebuie izolat, concomitent cu aplicarea tratamentului: instituirea neconditionata a unor reguli de igiena elementare si indepartarea microbilor din intestine, prin medicatie. Neaparat, se va avea in vedere ca organismul bolnavului se deshidrateaza puternic si in scurt timp. De aceea, e bine sa bea, mai mult decat de obicei, apa plata si ceaiuri. Daca apa provine din fantani, trebuie testata din nou si eventual tratata.
Apa de la robinet, dar si cuburile de gheata reprezinta de asemenea importanti factori de risc. In alimentatie, legumele trebuie sa fie ajunse la maturitate, carnurile (mai ales pasarea) preparate suficient, lactatele pastrate la rece, si nu la temperatura camerei. Painea prajita, orezul fiert, in amestec cu branza de vaci si morcovii fierti constituie o dieta foarte utila in dizenterie. Sunt doar cateva recomandari pentru perioada de canicula, carora le vom adauga altele, intr-un articol viitor.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii