Asezat pe malul Golfului Finic, orasul Helsinki, capitala Finlandei, a fost intemeiat in anul 1550 de regele Gustav I Wasa al Suediei. Suveranul voia sa concureze in acest fel Revalul, (actualul Tallinn), aflat pe celalalt mal al Golfului. Orasul era plasat la nord pe raul Waanta dar in 1640 e mutat in locul unde se afla si astazi pentru un acces mai usor la mare.
Inca de la inceputul secolului al XVII-lea, rusii incearca in repetate randuri sa cucereasca Finlanda, aflata sub stapanire suedeza si de aceea, in 1748, regele Gustav al III-lea ridica pe stancile de la intrarea in port castelul Sveaborg, o adevarata fortareata care se pastreaza si astazi si care, dupa 1919, cand tara si-a cucerit independenta s-a numit Castelul Finlandez. Turnul Pulberariei si altele asemenea lui au fost transformate in locuinte si restaurante.
In 1908 Finlanda este insa cucerita de rusi iar casele de lemn ale orasului Helsinki sunt mistuite de flacari. Urbea este reconstruita in stil neoclasic, lucrarile fiind conduse de arhitectul german Carl Ludwig Engel, iar in 1812 tarul muta aici, de la Abo, capitala Marelui Ducat al Finlandei. Treptat orasul infloreste si, in 1917, dupa proclamarea independentei, devine capitala a tarii, cel mai important centru politic economic si cultural.
Constructiile ridicate in secolul al XIX-lea si inceputul secolului XX uimesc prin eleganta si grandoarea lor. Printre acestea pot fi amintite Universitatea, construita in 1828, si impresionanta cladire a garii, principala realizare a marelui arhitect finlandez Eliel Saarinen. Aceasta a fost construita intre 1910-1914 in stil art-deco, din granit roz, si reprezinta o concurenta redutabila pentru cladirea Academiei de Muzica „J. Sibelius” si cea a Academiei de Arte Frumoase.
Piata Senatului, proiectata intre 1830-1852, aflata in centrul orasului si fiind incadrata de mai vechea cladire a Universitatii si de cea a Guvernului (fosta a Senatului), este realizata in stilul neoclasicismului rus. In acelasi stil a fost construita Catedrala luterana Sfantul Nikolai, emblema a perioadei respective. Uimeste prin stralucirea ei alba, prin coloanele impunatoare de la intrare. Catedrala ortodoxa, Uspenia, ridicata la 1868 din caramida rosie, cu o cupola aurita, sustinuta de coloane, da o nota ruseasca peisajului. Inauntru este impodobita cu icoane, cele mai multe din aur si argint, emanand un lux specific marilor biserici din Rasarit. Intregul oras este presarat cu parcuri iar esplanadele care conduc spre port sunt pline intotdeauna de amatori de plimbari in aer liber.
Arhitectura contemporana finlandeza isi spune si ea cuvantul. Sub conducerea fratilor Timo si Tuomo Suomalainen a fost construita cea mai impresionanta biserica din oras, Temppeliankio, inalta de 12 metri, cu o forma circulara realizata din blocuri de piatra si o cupola din cupru si sticla.
Biserica are o exceptionala acustica si, de aceea, este folosita si ca sala de concert. Exista, in oras, trei orchestre simfonice si o renumita sala de concerte, Finlandia, realizata din marmura alba, ca si Sala Congreselor de alaturi, ambele proiectate intr-un stil asemanator cu Bauhaus. In sala Finlandia rasuna adesea muzica lui Ian Sibelins (1865-1957), cel mai cunoscut compozitor al tarii. Acestui mare reprezentat al artei finlandeze si muzicii sale i s-a inaltat un impresionant memorial care, in noptile albe de aici, lumineaza si mai tare pasii celor care, prin acordurile muzicii, incearca sa se apropie de sufletul unui popor.
IRINA STOICA
Comentarii