La 30 iulie 1934 a debutat actiunea criminala ordonata de Hitler si cunoscuta sub numele de „Noaptea cutitelor lungi” (dupa o legenda din mitul Regelui Arthur, în care era vorba despre o razbunare). Operatiunea de epurare a opozantilor lui Hitler s-a terminat la 2 iulie 1934.
Adolf Hitler fusese numit cancelar de catre presedintele Paul von Hindenburg, la 30 ianuarie 1933. Imediat, noul cancelar a început o actiune de consolidare totala a puterii politice si militare, prin eliminarea adversarilor politici. În acea perioada, Hitler înca nu era detinatorul suprem al puterii, implicit al armatei. Atasata partidului nazist era organizatia paramilitara „Camasile brune” sau „Batalioanele de asalt”, care actionau mai ales contra social-democratilor si comunistilor. Dar violentele raspândite în tara de aceste batalioane au revoltat populatia, iar Hitler simtea ca pierde popularitatea.
Liderul Batalioanelor de asalt era Ernst Roem (foto), care participase si el la „Puciul de la berarie”. Dar independenta acestuia fata de politica lui Hitler îl înfuriase pe liderul nazist, mai ales ca Roem voia sa controleze si armata. În consecinta, Hitler a ordonat Operatiunea „Noaptea cutitelor lungi”, care a debutat prin arestari la ministerul de interne si apoi prin surprinderea lui Roem la hotelul unde era cazat. Toti adeptii lui Roem au fost acuzati de tradare, iar Hitler i-a ordonat apoi lui Goering sa înceapa actiunile „plutoanelor de executie”.
Acuzatia de tradare a fost adusa în mod abuziv si împotriva unor personalitati care nu vedeau în politica lui Hitler o ameliorare a situatiei interbelice a Germaniei. De aceea, au fost executate fara judecata numeroase persoane – numarul aproximativ este de cel putin 85 –, printre care s-au aflat si vicecancelarul Franz von Papen si fostul cancelar Kurt von Schleicher (împreuna cu sotia)… Ulterior, Goering si Goebbels s-au ocupat de propaganda „legalizarii” crimelor, sub pretextul apararii legii în tara.
PAUL IOAN
Comentarii