Aceste intrebari ne-au fost trimise de prietena revistei si rubricii noastre, doamna Florentina Gorea din Toplita.
1. Ce se intelege prin notiunea de erou?
2. In cunoscuta epopee din antichitatea greaca, Iliada, atribuita lui Homer, se infrunta doua tabere: cea a aheilor, care vor sa cucereasca Troia si cea a troienilor care isi apara cetatea. Din bogata galerie de eroi se detaseaza doi, fiecare din câte o parte, eroi care se si infrunta direct, lupta finalizându-se cu moartea troianului. Care este numele acestora?
3. In ce poem eroic din literatura medievala franceza sunt ilustrate calitatile eroice – pline de glorie – ale lui Carol cel Mare?
4. Ce prozator român (1908-1995) este autorul volumului de evocari „Eroi au fost, eroi sunt inca”?
5. Unde se afla in tara noastra un complex de 24 de busturi, dedicat unor eroi pasoptisti si unor reprezentanti ai iluminismului român?
6. Ce mare compozitor german a compus „Simfonia Eroica”?
7. Cine a realizat, in 1987, filmul polonez „Eroul anului”?
Raspunsurile din numarul trecut la tema „NILUL”
1) Nilul are o lungime de 6671 kilometri. 2) Delta Nilului are noua brate dintre care numai Damieta si Rosetta sunt navigabile. 3) Divinitatea egipteana care personifica Nilul era Hapi. 4) Profetul-legislator biblic, gasit de fiica faraonului intr-un cos pe Nil, când avea numai trei luni, este Moise. 5) „Aria Nilului” se cânta in actul al III-lea al operei Aida de Giuseppe Verdi. 6) Romanul „Razboinicii Nilului” a fost scris de scriitorul sud-african Wilbur Addison Smith. 7) Filmul englezesc „Moarte pe Nil” a fost realizat de regizorul John Guillermin.
Rubrica realizata de IRINA STOICA
Comentarii