Iaroslav I Vladimirovici (c. 978-1054), cunoscut sub numele de Iaroslav Înteleptul, a fost Mare Cneaz al Kievului din 1019 pâna la moartea sa, în 1054. De asemenea, a fost anterior cneaz al Novgorodului din 1010 pâna în 1034 si al Rostovului din 987 pâna în 1010, unind aceste cnezate pentru o perioada.
Numele de botez al lui Iaroslav dupa convertirea la crestinism a devenit Ghiorghi dupa Sfântul Gheorghe. Iaroslav a fost fiul lui Vladimir cel Mare si al Rognedei de Polotsk si a condus tinuturile nordice din jurul Rostovului înainte de a-si stabili sediul la Novgorod, în 1010.
Tânarul cneaz a avut o relatie tensionata cu tatal sau si a refuzat sa plateasca tribut Kievului în 1014. Dupa moartea lui Vladimir în 1015, Iaroslav a purtat un razboi sângeros pentru tronul Kievului împotriva fratelui sau vitreg Sviatopolk, iesind în cele din urma victorios în 1019.
Ca Mare Cneaz al Kievului, Iaroslav s-a concentrat pe politica externa, formând aliante cu tarile scandinave si slabind influenta bizantina asupra Kievului. El a capturat cu succes zona din jurul orasului Tartu, în Estonia de astazi, înfiintând cetatea Iuriev, si a fortat populatiile din apropiere sa-i plateasca tribut. De asemenea, Iaroslav si-a aparat statul împotriva triburilor nomade, cum ar fi pecenegii, construind un sir de cetati.
El a fost un patron al culturii, sponsorizând constructia Catedralei Sfânta Sofia din Kiev în 1037 si promovând prima lucrare de literatura slava veche de est a lui Hilarion din Kiev. Iaroslav s-a casatorit cu Ingegerd Olofsdotter în 1019 si a avut mai multi copii care s-au casatorit în familii regale straine. Copiii sai din a doua casatorie au ajuns sa conduca diferite parti ale Rusiei Kievene.
Iaroslav a ramas cunoscut pentru faptul ca a promovat unitatea între copiii sai si a subliniat importanta traiului în pace.
Dupa moartea sa, trupul sau a fost asezat într-un sarcofag în Catedrala Sfânta Sofia, dar ramasitele sale pamântesti au fost ulterior pierdute sau furate. Mostenirea lui Iaroslav include fondarea mai multor orase si numeroase monumente si institutii care îi poarta numele.
GABRIEL TUDOR
Comentarii