Una dintre cele mai mari batalii navale ale antichitatii, si poate cea mai importanta, având in vedere consecintele sale, Salamina a marcat un moment crucial in istoria confruntarilor dintre greci si persi. La aceasta titanica inclestare de corabii, desfasurata intre Pireu, portul Atenei, si insula Salamina, a asistat, neputincios, insusi regele Persiei, Xerxes I, neinvins pâna atunci.
Esecul uriasei sale flote, de aproape doua ori mai mare decât a atenienilor si aliatilor acestora, a dus la incheierea catastrofala a campaniei ce viza cucerirea intregii Grecii. O campanie ce incepuse excelent pentru „Marele Rege”, a carui armata a reusit sa cucereasca si sa distruga Plateea, Thespiae si chiar Atena.
In tabara grecilor, deja disensiunile se faceau simtite: spartanii voiau sa se intoarca in Pelopones si sa se apere pe uscat contra persilor, dar conducatorul general al aliatilor, Temistocle, i-a convins sa accepte o lupta navala, folosindu-se de cuvintele oracolului din Delphi, ce prezisese ca persii nu vor putea fi invinsi decât de un „zid de lemn”.
Temistocle a interpretat aceasta sintagma ca facând trimitere la corabiile sale si a inflacarat poporul sa creada in victorie. Istoricii sunt de acord sa admita ca, la fel ca in cazul altor mari forte de invazie navala (flota mongola trimisa sa distruga Japonia si oprita de „vântul divin” sau Invincibila Armada) un ajutor nesperat a fost dat celor atacati de capriciile naturii. Herodot spune ca persii aveau initial 1200 de corabii, dar ramasesera doar cu jumatate, dupa ce o teribila furtuna le surprinsese flota in Marea Egee.
Pe buna dreptate, meritul obtinerii victoriei grecesti ii apartine lui Temistocle, care a reusit sa-i atraga pe persi intr-o cursa: simulând retragerea, el si-a plasat flota in semicerc, intre Pireu si insula Salamina, o strâmtoare ingusta, in care corabiile lui Xerses, mari si greoaie, navigau cu dificultate. Faptul ca grecii erau marinari mult mai priceputi decât persii, având la prora navelor pinteni uriasi de bronz („embolon”), destinati scufundarii navelor inamice, a cântarit enorm la deznodamântul luptei care, dupa câteva ore, s-a transformat intr-un masacru.
Cu vântul potrivnic tinându-i pe loc, lipsiti de comandant (amiralul Ariamenes fusese ucis intr-un duel cu Temistocle), persii au fost zdrobiti, garda „Nemuritorilor” si chiar fratele lui Xerses pierind la Salamina.
GABRIEL TUDOR
Comentarii