Pentru majoritatea cinefililor, numele lui Hitchcock se identifica total cu genul „thriller”, filmele realizate de marele regizor ramânând in istoria genului ca niste veritabile pietre de hotar. Desigur, ca orice geniu ce se respecta, omul care a creat „Psycho” sau „Pasarile” nu a dus lipsa de epigoni. Si pâna si astazi, la atâtia ani de la disparitia lui, spiritul hitchcockian isi mai pune inca amprenta pe productiile de la Hollywood, cum este si cazul recentului „Disturbia”, care va rula incepând din aceasta saptamâna si pe marile ecrane din România, sub un titlu inspirat: „Suspiciunea”.
Cine tulbura linistea cartierului
Unii au considerat acest film un thriller reusit, altii o comedie… horror (ei, da, exista si asa ceva, si daca nu credeti amintiti-va de seria Scary Movie). Pentru cinefilii cu vechime, „Disturbia” nu este insa decât un fel de remake caldicel dupa „Rear Window” al lui Alfred Hitchcock, care nu are insa nici suflul, nici nervul acelei capodopere realizate in 1954. Dar, comparându-l cu alte pelicule de profil, care apar astazi pe banda rulanta, putem spune ca „Disturbia” este, facând abstractie de clisee si lipsa de coerenta, un film agreabil.
Se vede ca regizorul D.J. Caruso a tocit binisor lectiile marelui sau predecesor, reusind, pe alocuri, sa recreeze cu succes o atmosfera „hitchcockiana”. Interesant si mai ales original este insa jocul de cuvinte care da titlul filmului – „disturb” (a deranja, a tulbura) si „suburbia”, ambele legate de cadrul ales, cartierul tipic american, a carui liniste este tulburata de producerea unor crime.
Dincolo de fereastra
In rolul principal il vom regasi pe Shia LaBeouf, in pielea unui adolescent pe nume Kale, care sufera un puternic soc emotional atunci când, intorcându-se cu tatal sau de la pescuit, sufera un accident rutier in urma caruia parintele ii moare. Un an mai târziu, surprins dormind in clasa de profesorul de spaniola, adolescentul se revolta si, când dascalul pomeneste de tatal decedat intr-un context nu tocmai politicos, furia ii intuneca ratiunea si ii aplica „impertinentului” o corectie zdravana. Gestul ii aduce lui Kale o condamnare de trei luni arest la domiciliu, sub supravegherea unei camere video si a unui senzor de proximitate, care-i interzic sa paraseasca locuinta. Initial, el isi omoara timpul jucându-se ore in sir pe calculator sau ascultând muzica luata de pe net, dar când mama sa, interpretata de frumoasa Carrie-Anne Moss, ii taie „subventiile” si ii confisca aparatura electronica, el cade din nou prada plictiselii.
Curând, descopera o noua sursa de interes: sa-si spioneze, cu binoclul, vecinul de vizavi, Robert Turner (interpretat de David Morse). Adolescentului i se pare ca acesta ar semana cu un criminal in serie din Texas, despre care tocmai se vorbise la stiri ca s-ar afla inca in libertate. In joaca de-a detectivul i se alatura si prietenul cel mai bun, Ronnie, si frumusica vecina Ashley Carlson. Desi initial il ironizasera pe Kale, Ronnie si Ashley incep si ei sa devina convinsi ca straniul vecin este asasinul.
Banuiala lor prinde contur atunci când observa ca o prostituata agatata de Turner intr-un club de noapte incearca sa fuga din casa acestuia, cuprinsa de panica. Ronnie isi face curaj si patrunde in curtea vecinului suspect, descoperind in garaj o mogâldeata inchisa intr-un sac plin de pete de sânge. Banuind ca este vorba despre un cadavru uman, pustii alerteaza politia, dar se dovedeste ca in sac se afla de fapt un cerb lovit de Turner pe autostrada.
Metamorfoza
Toata lumea rasufla usurata dar registrul comic se schimba radical atunci când mama lui Kale il viziteaza pe Turner, pentru a-i cere sa-i ierte pe pustii vinovati de „violare de domiciliu”. Vecinul binevoitor se transforma insa intr-o fiara: o loveste pe femeie, lasând-o aproape fara suflare si navaleste peste fiul ei, care tocmai se pregatea sa sune la politie, dupa ce neastâmparatul Ronnie descoperise cadavrul prostituatei.
Turner ii imobilizeaza pe cei doi adolescenti si il obliga pe Kale sa scrie un bilet prin care isi asuma uciderea mamei sale si a lui Ronnie. Intervine insa Ashley, luându-l prin surprindere pe criminal, si, dupa un ultim duel, pe viata si pe moarte, Kale reuseste sa-i vina de hac tenebrosului vecin, salvându-si de la pieire mama si prietenul cel mai bun.
Un succes financiar
Reactiile fata de acest film au fost dintre cele mai diverse, chiar si in rândul criticilor de specialitate. Majoritatea s-au aratat bulversati de trecerea prea brusca de la ceea ce parea a fi o comedie cu adolescenti in genul „American Pie” la un horror precum „Hannibal”. Altii au apreciat tocmai aceasta metamorfoza, capabila sa trezeasca iarasi interesul cinefililor, dupa primele minute „plictisitoare” de pelicula.
Indiferent ce ar spune insa specialistii celei de-a saptea arte, cert e ca filmul a fost un mare succes financiar, fie si numai daca raportam bugetul investit – 20 de milioane dolari – la profiturile obtinute pâna in prezent – 100 milioane dolari, in intreaga lume. Deja se vorbeste despre o continuare, desi nici unul dintre actorii din „Disturbia” nu a confirmat oficial participarea la aceasta continuare, al carui scenariu ar fi fost schitat de aceiasi Carl Ellsworth si Christopher B. Landon.
GABRIEL TUDOR
Comentarii