Una dintre glandele cele mai importante din corpul nostru, tiroida, secreta hormoni care stimuleaza metabolismul si cresterea organismului, influentând activitatea sistemului nervos, a aparatului cardiovascular, a celui digestiv etc. Este lesne de inteles de ce adolescenta – perioada de mutatii hormonale – poate fi perturbata de unele dereglari tiroidiene, ce trebuie analizate si tratate neintârziat, mai ales ca, evoluând intr-un stadiu mai grav, se poate sa genereze boli precum Basedow.
Chinurile vârstei intrebarilor
Principalele victime ale acestor probleme au vârste intre 14 si 20 de ani. Deseori, se manifesta prin hipersensibilitate, hiperactivitate, legate in primul rând de mediul familial. Dereglarea evolueaza frecvent catre o hiperfunctie tiroidiana. Fumatul sau consumul excesiv de excitante (cafea, ceai etc.) mareste riscurile, insa dereglarea poate fi si ereditara. In marea majoritate a cazurilor, problema este legata de stres.
Tânarului ii este sete mai mereu, nu suporta caldura, mâinile ii sunt umede, se plânge de usoare tremuraturi. Frecvent apar si diareea, oboseala anormala, iar la fete cicluri putin abundente. In ciuda tratamentelor, simptomele dezechilibrului hipertiroidian pot sa nu regreseze si-atunci e vorba despre temuta boala Basedow. Ea se caracterizeaza printr-o mica gusa, exoftalmie (globii oculari proeminenti) si tulburari de caracter. Adolescentul este nervos, irascibil, sufera de insomnie, de tahicardie, slabeste.
Repercusiuni complexe
Mult mai rar, este vorba despre un dezechilibru hipotiroidian, de origine congenitala. Tânarul se ingrasa fara motiv aparent sau are dificultati in scaderea in greutate, atunci când se alimenteaza restrictiv. De asemenea, devine friguros, se plânge de constipatii, iar fetele de ciclu foarte abundent. Pe plan fizic si intelectual apare o oboseala permanenta si un alt semn deloc neglijabil este rarirea firelor dinspre „coada sprâncenelor”.
Totusi, la vârsta aceasta dezechilibrul hipotiroidian nu e frecvent. Pentru a stabili cu certitudine despre ce e vorba, in afara examenului clinic si a descrierii simptomelor de catre adolescent, medicul recurge si la o analiza a sângelui, care poate identifica o eventuala maladie autoimunitara. Oricum, dereglarile tiroidiene otravesc viata adolescentului. Caracterul i se modifica: devine iritabil, revendicativ si chiar agresiv si dezagreabil cu cei din jur, fie ei parinti, frati si surori sau prieteni.
Accesele de oboseala se repercuteaza si asupra deprinderilor de timp liber: cel afectat nu mai are chef sa faca sport, sa iasa la plimbare s.a.m.d. La scoala, apar tulburari ale memoriei si scaderea concentratiei, ceea ce se reflecta in carnetul de note. Din fericire, toate problemele semnalate sunt reversibile, disparând in urma tratamentului.
Ce-i de facut?
Exista doua cazuri generale posibile. Daca este o tulburare functionala hipertiroidiana, modul de viata trebuie schimbat. Obiceiuri de genul bautului cafelei sau ale fumatului vor fi abandonate, ca si – fireste – excitantele ilegale. Alimentatia va fi una variata, astfel incât sa acopere eventuala lipsa de seleniu, zinc, mangan, omega 3, iar orele de somn trebuie sa fie suficiente. In completare, se pot consuma oligoelemente (mangan / cobalt sau mangan / fosfor), iar homeopatia are ca solutie Iodum 5CH, câte trei granule luate de doua-trei ori pe zi, timp de doua-trei luni. Se pot bea si ceaiuri de plante sedative (pasiflora, valeriana, paducel), dar sunt utile si terapii ca acupunctura, yoga, mesoterapia.
In caz ca profilaxia nu a dat roade si s-a ajuns la maladia Basedow, tratamentul se face cu antitiroidieni de sinteza, timp de trei-sase luni. Toate variantele expuse vor fi insotite de verificarea in mod regulat a dozajelor hormonilor tiroidieni. In fine, se poate ajunge la interventie chirugicala, dupa un tratament medicamentos esuat: indepartarea celei mai mari parti din glanda (asigurarea unei functionari satisfacatoare are nevoie de o optime din tiroida).
Operatia dureaza in jur de o ora si jumatate si lasa o cicatrice mica la baza gâtului, care trebuie camuflata, pentru a nu fi expusa la soare timp de circa un an. O problema in plus: orice operatie pe o glanda endocrina e urmata de convalescenta lunga si obositoare. Concluzia se impune de la sine: la cea mai mica problema, adolescentul trebuie vazut de un medic.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii