Primul reprezentant al dinastiei Romanov care a ajuns pe tronul Rusiei, dupa perioada de tulburari ce a urmat disparitiei tarului Ivan cel Groaznic, era fiul lui Feodor Nikitici Romanov (devenit mai tarziu Patriarhul Filaret). La 21 februarie 1613, desi avea doar 17 ani, Mihail a fost ales in unanimitate „stapanitor al tuturor Rusiilor” de catre Duma, adunarea boierilor. Abia pe 24 martie insa o delegatie boiereasca il va gasi pe tanar, care se refugiase impreuna cu mama sa la manastirea Ipative, de langa Kostroma, tocmai pentru a se pune la adapost de violentele ce macinau tara.
Initial, la rugamintile mamei sale, Marta, care se temea ca va fi ucis, Mihail a refuzat propunerea. Dar cand boierii, cu lacrimi in ochi, au ingenuncheat in fata lui si l-au facut raspunzator in fata lui Dumnezeu, de toate nenorocirile ce se vor abate asupra Rusiei, in cazul refuzului sau, tanarul a acceptat. Totusi, data fiind situatia dezastruoasa in care ajunsese Moscova, tarul proaspat ales a mai trebuit sa stea cateva luni la manastirea Troika, la 150 km de capitala, pana s-au facut pregatirile necesare unei incoronari decente. El a fost incoronat pe 22 iulie 1613.
Prima masura luata de Mihai a fost sa curete tara de talharii care pradau la tot pasul si care au fost executati fara judecata, oriunde erau prinsi. Prin tratatele de la Stolbovo si Deulino, Rusia a facut pace cu Suedia si Polonia, cea din uma intelegere permitand revenirea tatalui tarului din exil. Pana la moartea sa, survenita in octombrie 1633, el a fost de altfel adevaratul conducator al statului, tarul Mihai mentinandu-se intr-o pozitie subordonata. Casatorit cu printesa Maria Dolgoruka, in 1624, nu s-a bucurat prea mult de acest mariaj, intrucat frumoasa lui sotie va muri, la doar patru luni de la nunta.
A doua sotie, Evdochia Stresneva, i-a daruit nu mai putin de 10 copii pana la moartea ei, in 1645. In acel an, Mihail a incercat sa se recasatoreasca a treia oara, cu Irena, fiica printului Waldermar al Danemarcei, dar cum aceasta a refuzat trecerea la ortodoxism, nunta a fost anulata. Bolnav, imobilizat la pat din cauza unui accident de calarie care i-a afectat progresiv picioarele, tarul se stinge din viata la 12 iulie 1645, lasand supusilor sai amintirea unuia dintre cei mai capabili si mai blanzi suverani pe care i-a avut vreodata Rusia.
GABRIEL TUDOR
Comentarii