Armand Calinescu a fost cel de-al 39-lea prim-ministru al Romaniei in perioada 7 martie 1939 – 21 septembrie 1939, el fiind asasinat in timpul mandatului, chiar in centrul Bucurestiului.
In ziua asasinatului, in jurul orei 14, Armand Calinescu a plecat de la Ministerul Apararii spre casa, insotit de agentul de paza Radu Androne, dar si de soferul masinii. Atunci cand se aflau pe podul care duce din Piata Operei spre cartierul Cotroceni, masina premierului, un Cadillac negru, a fost blocata brusc de o caruta cu fan, iar din spate a fost lovita de un alt autoturism. In urma impactului, caruta s-a rupt in doua.
Premierul a coborat din masina pentru a vedea ce s-a intamplat, la fel si agentul sau. La scurt timp dupa ce a deschis portiera, Armand Calinescu a fost impuscat de un grup de legionari, trupul fiindu-i ciuruit de 20 de gloante. Agentul sau, inarmat doar cu un pistol, a fost si el ucis, insa soferul a reusit sa fuga.
Trupul premierului a ramas intins pe jos, dar cu picioarele in masina si imediat grupul de asasini a fugit de la locul faptei. Apoi, legionarii care l-au ucis pe politician au intrat in sediul cladirii Radio, dupa care au intrerupt transmisia, anuntand triumfator: „Primul ministru, Armand Calinescu, a fost omorat!”.
Insa nu au avut prea mult timp sa se bucure de „victorie”, caci au fost arestati de autoritati. Dupa doar cateva ore, ei au fost executati prin impuscare in acelasi loc in care l-au ucis pe prim-ministru, cunoscut drept „omul de fier” al Regelui Carol al II-lea.
Trupurile legionarilor executati au ramas in centrul Bucurestiului timp de trei zile, alaturi de o pancarta pe care era scris: „Aceasta va fi de aici inainte soarta asasinilor tradatori de tara”.
Ulterior, sute de lideri legionari din toata tara au fost ucisi si expusi in pietele publice, tot din ordinul regelui, dar cel care decisese asasinarea lui Calinescu, liderul legionar Horia Sima, a reusit sa scape.
GABRIEL TUDOR
Comentarii