• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » “Marea dictare” de Ziua Limbii Romane

“Marea dictare” de Ziua Limbii Romane

25 septembrie 2023
in Blitz
A A

Peste 150 de persoane au celebrat Ziua Limbii Romane, in Parcul Expozitiei din Copou, prin testarea abilitatilor de scriere dupa dictare si si-au verificat cunostintele gramaticale si de ortografie.

 Participantii care au venit la evenimentul intitulat „Marea Dictare”, organizat de Biblioteca Judeteana si de Consiliul Judetean Iasi, au varste intre 8 si 80 de ani si provin din diverse categorii sociale si profesionale.

 „Limba romana are o anumita rigoare. Pentru aceasta militam astazi, pentru revenirea la o scriere corecta, la rigorile ortografiei intelese dupa tratatul Academiei Romane. Este si o incercare a noastra, a Bibliotecii Judetene «Gheorghe Asachi», de a sensibiliza publicul larg cu privire la cuvantul scris in carti, pentru ca deocamdata singurele depozitare ale limbii adevarate sunt cartile, textul scris editat de edituri profesioniste, redactat. Textele scrise de mass-media si retelele de socializare s-au indepartat de rigorile initiale care existau acum 30-40 de ani”, a declarat Dan Dobos, managerul Bibliotecii Judetene „Gheorghe Asachi” din Iasi, organizatorul evenimentului.

 Dictarea a cuprins un fragment din romanul „Morometii” de Marin Preda, un alt fragment fiind din „Amintirile” lui Ion Creanga.

 „Dictarea este un exercitiu provocator, dar care, simbolic, atrage atentia asupra faptului ca limba ramane cel mai important instrument de comunicare si liantul in relationarea dintre oameni. Educatia permanenta si invatarea continua trebuie sa fie si la noi un principiu esential, pentru ca nu suntem obisnuiti sa invatam de-a lungul vietii. Evident, deprinderile formate in scoala si cele care tin de valorificarea limbii materne trebuie sa fie mentinute si intretinute prin exercitiu. Exercitiul de dictare de astazi este nu doar simbolic, ci si practic, pentru ca ne pune in valoare aceste competente. Totodata, atrage atentia ca limba romana literara se dezvolta in scoala, competente pe care de-a lungul vietii trebuie sa le mentinem citind, practicand scrisul, scrisul de mana, care este foarte important, si, de ce nu, participarea la astfel de evenimente. Nu intamplator Limba Romana este prima disciplina in rubricile unui catalog sau la examenele nationale, pentru ca ramane obiectul de studiu cheie care ne dezvolta competentele necesare aprofundarii celorlalte discipline de studiu”, a mai spus Dobos.

  „Ziua Limbii Romane este un eveniment de exceptie pentru orice om care s-a nascut pe aceste meleaguri si gandeste in limba romana. Este foarte importanta ideea de limba si ar trebui sa stim cu totii ca de-a lungul istoriei au existat mereu popoare si populatii. Populatiile au ramas, popoarele sunt cele care au o limba si o cultura. Pentru a avea o limba trebuie sa creezi in acea limba si sa te simti aparat chiar de identitatea de limba”, a declarat presedintele juriului, Constantin Dram, prof. univ. dr. la Facultatea de Litere/Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi. Participantii cu cele mai bune rezultate au fost rasplatiti cu premii oferite de Libraria Carturesti si au fost acordate cateva premii speciale, informeaza Agerpres.

Ziua Crucii la Muzeul Satului

 Evenimentul „Ziua Crucii. Carstovul Viilor” s-a desfasurat in zilele de 16 si 17 septembrie, la Muzeul National al Satului Dimitrie Gusti.

 „Muzeul National al Satului va intampina cu produse alese de gastronomie traditionala si creatii felurite ale mesterilor populari. Traditiile momentului culesului viilor vor fi aduse in fata vizitatorilor, ca in fiecare an, de indragitii membri ai Ansamblului Folcloric Tara Vrancei care vin din istoricul tinut al vinului cu cantec, joc si voie buna. Sunteti asteptati, asadar, sa targuiti, sa petreceti si sa va bucurati de traditiile romanesti in curtea Muzeului Satului”, a transmis institutia muzeala, intr-o postare pe Facebook.

 Sarbatoare importanta pentru lumea satului romanesc, Ziua Crucii – 14 septembrie, inseamna sfarsitul verii agrare, marcata prin culesul viilor si „batutul nucilor”. Sub denumirea de „Carstovul Viilor”, ziua este cunoscuta mai ales in zonele deluroase si sudice, in zonele viticole, marcand inceputul culegerii viilor.

 Exista si o a doua denumire – „Ziua Sarpelui”, care este legata de faptul ca, din aceasta zi, se crede ca serpii si alte reptile incep sa se retraga in ascunzisurile subterane, hibernand pana in primavara.

 Biserica Ortodoxa praznuieste Ziua Crucii in amintirea celor doua evenimente importante legate de Sfanta Cruce, si anume Aflarea Crucii pe care fusese rastignit Mantuitorul si Aducerea Sfintei Cruci in Biserica Sfantului Mormant din Ierusalim.

 In aceasta zi credinciosii tin post pentru a-si aminti de patimile si moartea Domnului, iar traditia spune ca nici un aliment negru sau purtand insemnul crucii, precum nucile, usturoiul, varza sa nu fie consumat acum, relateaza Agerpres.

NICUSOR DINCA

ShareTweet
Articolul precedent

Filme… gemene, inspirate din fapte reale

Urmatorul Articol

Impotriva cancerului colorectal

Articole Similare

Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Blitz

Tom Cruise, actor si cascador

23 iunie 2025

Într-o epoca în care efectele speciale generate pe calculator domina industria cinematografica,...

Blitz

Milenii de exploatare a sarii

23 iunie 2025

Rezultatele a 20 de ani de cercetare arheologica în vechea zona de...

Urmatorul Articol

Impotriva cancerului colorectal

Ultimele eroine tribale

“Dosarul” Marilyn Monroe

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
Istorii

Povestea unei statui controversate – „Hristos din adâncuri”

7 iulie 2025

În adâncurile linistite ale Marii Ligurice, în apropiere de coasta orasului San...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.