In domeniul oncologic, raspandirea cancerului colorectal se afla intr-o ascensiune continua pe plan global, devenind a treia cauza de deces, potrivit datelor OMS.
Ca tumoare, incidenta sa ocupa locul al doilea la femei (dupa cancerul de san) si locul al treilea la barbati (dupa cancerul pulmonar si cel de prostata).
Totodata, s-a constatat ca rata de crestere in randul barbatilor este de patru ori mai mare decat la femei. Datele oficiale sunt cu atat mai ingrijoratoare, cu cat aceasta maladie grava poate fi prevenita, tratata si vindecata in peste 70% din cazuri. Medicina dispune astazi de teste sigure si eficace care permit detectarea polipilor precancerosi, ceea ce permite interventia chiar inainte sa apara cancerul.
Ca principiu, populatia trebuie sa stie ca specialistii dispun de doua moduri de depistare: colonoscopia si analiza scaunului, pentru depistarea la microscop a eventualelor urme de sange.
In multe tari europene, acest examen se face de regula anual, fara a fi obligatoriu, dar din pacate la noi nu exista nici macar campanii de informare si sensibilizare a populatiei in sensul constientizarii nivelului de gravitate a problemei.
Daca rezultatul primelor investigatii este pozitiv, urmeaza altele, pentru depistarea si indepartarea eventualilor polipi. Pe de alta parte, oamenii trebuie sa mai stie ca prezenta sangelui in scaun nu e cauzata neaparat de un cancer colorectal.
Riscul de a dezvolta aceasta boala pe parcursul vietii este de 5-6%, de unde si importanta depistarii precoce, care ar trebui sa inceapa de la varsta de 50 de ani si sa urmeze pana in jur de 75 de ani.
La persoanele cu factor de risc ridicat (rude de gradul intai depistate cu cancer colorectal), se recomanda inceperea investigatiilor incepand de la 40 de ani sau cu zece ani mai devreme decat varsta la care a fost diagnosticat parintele. De regula, se indica o colonoscopie.
In majoritatea cazurilor, cancerul colorectal este asimptomatic. Simptomele nu apar decat atunci cand tumoarea este mare, deci intr-un stadiu avansat, sau cand este localizata in apropierea anusului. Ceea ce nu inseamna insa ca e prea tarziu. Vindecarea ramane posibila, desigur, in urma unui proces de durata. Important de stiut este ca, daca depistarea se realizeaza precoce (in stadiul 1), sansele de supravietuire pe cinci ani sunt de peste 95%; in stadiul 2, sansele scad la 75%, in stadiul 3, la 50%, iar in stadiul 4 variaza intre 20% si 25%.
Tratamentul presupune in primul rand colonoscopia, daca tumoarea este la suprafata, iar daca e in interiorul colonului se recurge la interventia chirurgicala. Dupa caz, poate fi necesara chimioterapia. Cat despre recidiva, riscurile sunt minime la depistarea bolii in stadiile 1 si 2, dar foarte mari intr-un stadiu avansat.
Preventia inseamna schim-barea modului de viata si un control de specialitate riguros al bolilor ce cresc riscul de cancer colorectal. Mai exact – renuntarea la fumat sub toate formele, scaderea in greutate (la persoanele supraponderale sau cu obe-zitate), o alimentatie sanatoasa cu putina carne rosie, mezeluri si alcool. Activitatea fizica este si ea foarte importanta in preventie, la fel ca in multe alte patologii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii