Simbol al îndelungatului „Razboi Rece” si al Cortinei de Fier (expresie folosita de Winston Churchill), Poarta Brandenburg din Berlin s-a redeschis, consemnând momentul istoric al Caderii Zidului Berlinului. 22 decembrie 1989 a fost ultima zi când Poarta Brandenburg a fost loc de granita dintre Berlinul de Vest si Berlinul de Est. Deschiderea Portii ca loc simbolic de trecere a permis cancelarului federal Helmuth Khol (trei mandate între 1982 si 1998, dintre care cancelar al Germaniei Reunite între 1990 si 1998) sa se întâlneasca cu prim-ministrul est-german Hans Modrow.
Caderea regimului est-german a început în mai 1989, când granita Ungariei cu Austria a fost deschisa si s-a produs exodul a mii de est-germani spre Germania de Vest. Republica Democrata Germana a fost înfiintata în 1949, sub presiunea lui Stalin, în regiunea ocupata de trupele sovietice, conform Acordului de la Postdam din 1945. La 13 august 1961, autoritatile est-germane au demarat construirea Zidului Berlinului. Demolarea oficiala a Zidului a început la 13 iunie 1992. Pâna în august 1961, trecerea Est-Vest se putea face numai prin Poarta Brandenburg.
Poarta Brandenburg este un monument neoclasic german, un simbol national. În apropierea ei se afla Reichstag-ul, care adaposteste Bundestag-ul, Parlamentul German. Poarta Brandenburg a fost construita din ordinul lui Frederick Wilhelm al II-lea de Prusia, între 1788 si 1791. În perioada existentei Zidului Berlinului, Poarta a fost inaccesibila. Deasupra Portii se afla celebra cvadriga, carul cu patru cai, simbolizând victoria si gloria, condus de o femeie triumfatoare cu o cruce de fier. Napoleon Bonaparte a luat cvadriga si a dus-o la Paris, în 1806 (când a ocupat Berlinul), iar în 1814 feld-maresalul von Blucher, liderul armatei prusace, a readus-o la Berlin.
La 12 iunie 1987, într-un discurs istoric tinut în Berlinul de Vest, presedintele SUA Ronald Reagan a spus: „…Domnule Gorbaciov, deschideti Poarta si darâmati Zidul!” În 1963, presedintele John F. Kennedy a vizitat Poarta Brandenburg, iar autoritatile est-germane au ridicat pe Zid panouri rosii, astfel încât vizibilitatea spre Berlinul de Est sa fie diminuata.
PAUL IOAN
Comentarii