Un eveniment cultural deosebit a fost prezenta la editia din acest al Târgului de carte Gaudeamus a scriitorului chinez, laureat al Premiului Nobel, Mo Yan, având în vedere ca la Târg, China a fost invitata de onoare. Prezenta la Târg a lui Mo Yan s-a datorat si invitatiei editurii Humanitas Fiction unde a aparut recent, în colectia Raftul Denisei, volumul Femeia cu buchet de flori si alte povestiri, în traducerea din limba chineza a Luminitei Balan. „Cu un realism halucinant, Mo Yan îmbina folclorul, istoria si contemporaneitatea”, se spune în motivatia juriului Nobel.
Conform editurii Humanitas, „proza scurta a lui Mo Yan aduce o tusa de mare prospetime în literatura contemporana. Cele zece povestiri reunite în volumul de fata, în aceeasi masura violente si poetice, sunt un amestec unic, inclasabil, de realism magic si realism social, în care se întrepatrund elemente de mitologie si traditie populara.
Aceasta selectie de zece povestiri reflecta diversitatea de teme si abordari stilistice din proza scurta a lui Mo Yan. Unele, precum Frumoasa care trecea bulevardul Chang’an calare pe magar si Femeia cu buchetul de flori, amintesc de traditia prozei fantastice chineze si aduc în prim-plan personaje feminine, a caror frumusete exercita o fascinatie irezistibila, la granita supranaturalului. Altele, cum ar fi Batalia din padurea plopilor albi sau Catuse la degetele mari, au în centru secvente din realitate vazute prin ochii copiilor.
Mo Yan („Nu vorbi”), pseudonimul scriitorului Guan Moye, este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii contemporane. Nascut în 1955 într-o familie de tarani, a crescut în Gaomi, în provincia Shandong din nord-estul Chinei. În 1976 s-a alaturat Armatei Populare de Eliberare si soldat fiind a început sa studieze literatura si sa scrie. În 1997 a parasit armata si a devenit scriitor liber-profesionist. În 1985 îi apare prima nuvela, Ridichea de cristal, care se bucura de mare succes.
Mo Yan devine celebru în China si în lume prin romanul publicat în 1987, Sorgul rosu (Humanitas Fiction, 2008, 2012), la notorietatea scriitorului contribuind cunoscutul film omonim din 1987 al lui Zhang Yimou, câstigator al Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 1988. Autor prolific, Mo Yan a publicat peste optzeci de povestiri si zece romane. A primit Premiul Nobel pentru literatura în anul 2012. Iata si un fragment din povestirea Maimuta. Umor si divertisment: „Wang San s-a preschimbat din profesor universitar în maimuta si aceasta transformare este mult mai importanta decât ceea ce s-a întâmplat cu Wang Xiaomei. Când autorul a aflat vestea preschimbarii lui Wang San în maimuta, nu a fost foarte mirat, caci el de multe ori spusese în gluma ca Wang San e ca o maimuta.
Apoi a mai auzit si ca Wang Xiaomei si Wang San au disparut, ceea ce din nou nu l-a mirat foarte tare, pentru ca el stie prea bine ca intelectualii chinezi sunt ca niste pasari în colivie – atâta vreme cât sunt închisi acolo, ciripesc zi de zi, ba chiar se mai si izbesc cu capul de barele metalice, dar odata ce sunt eliberati, îsi iau zborul în câteva zile. De aceea, atunci când cei de la scolile unde predau Wang San si Wang Xiaomei au trimis pe cineva sa faca investigatii, acea persoana a alcatuit un raport în care a spus ca cei doi aveau sa se întoarca.
Si chiar s-au întors la un moment dat, apoi Wang San a continuat sa fie profesor universitar, iar Wang Xiaomei a continuat sa fie profesoara de sport, ca si cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Autorul l-a întrebat pe Wang San ce a simtit când s-a transformat în maimuta, iar el i-a raspuns ca n-a simtit nimic”.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii