Cultivat de mii de ani în Orientul Mijlociu si Africa de Nord, rodiul este un arbust ale carui fructe au fost recomandate de medicii Antichitati pentru cele mai diverse probleme de sanatate, dar cu precadere cele din sfera genitala. De asemenea, rodia a fost folosita si pentru capacitatea ei de fortificare a organismului, în vreme ce proprietatile sale antioxidante fac din ea un veritabil elixir al tineretii. Dar nu doar fructele sunt folosite în medicina traditionala, ci si radacina, coaja, frunzele sau florile de rodiu, utile în caz de probleme digestive, diaree, viermi intestinali sau incotinenta urinara.
Puteti cumpara fructe din magazine sau din piete, iar produse din celelalte parti ale plantei din plafare si farmacii. Pentru infuzii, folositi o lingurita de coaja de rodie la 150 ml apa clocotita, lasati sa se infuzeze 10 minute si beti 1-3 cesti pe zi. Infuziile se folosesc mai ales în problemele digestive, ca diareea. Suc puteti obtine prin presarea fructelor cu ajutorul storcatorului, dar trebuie sa-l beti imediat, fiind mai valoros, din punct de vedere al compusilor activi, decât cel îmbuteliat, din magazine.
E chiar recomandat sa consumati suc proaspat stors de rodii, fiindca are mai multi antioxidanti decât pulpa fructului propriu-zis. Doua pahare de suc de rodie pe zi, în sezonul rece, reprezinta garantia unei imunitati mai bune a organismului, în fata virusurilor si bacteriilor. De asemenea, studiile au demonstrat ca, daca beti regulat suc de rodie, puteti preveni bolile cardiovasculare si depunerea de depozite de grasime pe peretii arterelor. Alte studii sugereaza ca sucul de rodie poate încetini ritmul de dezvoltare a anumitor tipuri de cancere, fiind util si în caz de diabet sau obezitate. Chiar daca acum e la mare moda fructul de goji, îl puteti înlocui cu rodia, care e la fel de valoroasa, însa mult mai ieftina.
GABRIEL TUDOR
Comentarii