Bombardamentul din 22 februarie 1944 a fost un atac aerian american asupra orasului olandez Nijmegen, ocupat pe atunci de Germania nazista. Oficial, circa 800 de persoane (aproape toti civili) au fost ucise accidental din cauza bombardamentelor imprecise.
Escadrila care a zburat spre Nijmegen era formata din 14 avioane Liberators din Grupul de bombardament 446. În preala-bil, aviatorii fusesera slab informati daca Nijmegen era un oras olandez sau german, daca orasele ocupate de germani puteau sau nu sa fie bombardate si în ce mod. Ei au fost neglijenti în a afla exact care sunt orasele pe care urmau sa le atace, în parte din cauza unor erori de comunicare.
La ora 13:28, au fost lansate 144 de bombe brisant (fiecare cântarind 250 kg) si 426 de obuze cu srapnel (de 10 kg). Tinta reala, zona garii, a fost lovita cu succes. Cu toate acestea, un numar considerabil de bombe au cazut în centrul orasului, în zonele rezidentiale, distrugând case, biserici si alte obiective civile si ucigând sute de civili. Dupa bombardament, surse oficiale aliate au sustinut ca pilotii au crezut ca zburau înca deasupra Germaniei si au identificat gresit Nijmegen fie ca fiind orasul german Kleve (Cleves), fie ca fiind Goch. Cu toate acestea, unii piloti au declarat la doar o ora dupa ce au aterizat în Anglia, ca au bombardat Nijmegen. Nazistii au relatat ca guvernul olandez în exil la Londra a dat permisiunea pentru atacul aerian asupra Nijmegenului si ca, prin urmare, a fost un bombardament intentionat. Ei au încercat sa exploateze bombardamentul pentru propaganda: în locuri publice au fost agatate afise cu texte precum „Cu prieteni ca acestia, cine are nevoie de dusmani?” si „Teroare anglo-americana”.
A doua zi dupa raid, fortele aeriene aliate au lansat o ancheta. Dimensiunea totala a dezastrului nu era înca clara la 23 februarie, dar fotografiile aeriene americane realizate în timpul atacului nu au lasat nicio îndoiala ca Nijmegen a fost lovit.
Comandamentul armatei americane a tras relativ târziu învatamintele din raidul aerian dezordonat, care a lovit dur populatia civila a unui stat aliat. Abia la jumatatea lunii mai 1944 s-a dat ordin sa se caute tinte de oportunitate la cel putin 30 de kilometri de granita Olandei.
GABRIEL TUDOR
Comentarii