Marele print al Moscovei (denumirea oficiala) Ivan al III-lea Vasilievici s-a nascut la Moscova, la 22 ianuarie 1440, fiind fiul marelui print al Moscovei Vasili al II-lea. Acesta a avut o lunga domnie (1425-1462), în timpul careia s-a desfasurat „Marele razboi feudal”. În istoria Rusiei, Ivan al III-lea Vasilievici este privit ca un mare cuceritor si întregitor al natiei, întrucât în timpul domniei sale foarte lungi (1462-1505) teritoriul Rusiei aproape ca s-a triplat.
Cunoscut ca omul care a finalizat istoricul edificiu al Kremlinului (si al altor constructii importante precum Palatul de Granit), Ivan al III-lea (mentionat în documente si ca „mare cneaz” si „cneaz al întregii Rusii”, dar si ca „tar”) a reusit sa opreasca marele pericol reprezentat de „Hoarda de aur” (hanatul sau „principatul” mongol din nord-vestul Imperiului Mongol). Practic, acest lider foarte important al Rusiei a reusit sa formeze nucleul statal al unei Rusii unitare si puternice. Principalele lui actiuni în acest sens au fost cucerirea si alipirea mai multor cnezate si teritorii pe care le-a facut dependente de controlul puterii de la Moscova. Tot în vederea obtinerii de noi teritorii, Ivan al III-lea a declansat razboaie cu Marele cnezat lituanian si hanatul Kazan (stat medieval tatar).
Acest lider rus care a deschis calea unei Rusii unitare si puternice printre statele europene si-a creat un aparat al puterii prin care exercita presiuni puternice asupra conducatorilor locali care nu se supuneau Moscovei. În aceste lupte interne, el nu a ezitat sa se confrunte si cu fratii sai. Asa a ajuns sa fie respectat si temut de întreaga Rusie si sa fie numit „Cneaz al tuturor rusilor”. Pentru a-si mari prestigiul, Ivan al III-lea a stiut sa faca si manevre diplomatice internationale. Astfel, el stabilit relatii cordiale cu papa de la Roma, cu liderii teritoriilor germane, cu Ungaria, Turcia, Iran etc.
Importanta domniei lui Ivan al III-lea al Rusiei este sustinuta si de împrejurarile istorice în care Constantinopolul a cazut (cucerit de otomani), în 1453. În consecinta, marele print al Moscovei era privit de crestinii din Est ca un succesor al împaratilor bizantini. Ivan a profitat de aceasta situatie si, dupa moartea primei sotii (Maria din Tver), el s-a casatorit cu Sophia Paleolog, ruda cu ultimul împarat bizantin, Constantin al XI-lea… Ivan al III-lea a murit în anul 1505, dupa 43 de ani de domnie, fiind succedat de fiul Vasili al III-lea.
PAUL IOAN
Comentarii