La 23 iulie 1945 a început procesul maresalului Philippe Pétain, cel care a condus asa-numitul guvern de la Vichy, în perioada când Franta s-a aflat sub ocupatia germana, în timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Guvernul de la Vichy a fost total obedient Germaniei naziste, dupa ce fortele de ocupatie germane au invadat Franta (la 24 mai 1940), Petain cerând apoi armistitiul. Dupa ce nazistii au ocupat nordul si vestul Frantei, a fost semnat armistitiul la 22 iunie 1940, la Compičgne.
Henri Philippe Benoni Omer Joseph Pétain s-a nascut în 1856 în nordul Frantei, fiu de preot catolic. A urmat studii militare si s-a afirmat în toate conflictele în care a fost implicata Franta. În Primul Razboi Mondial, ajuns general de brigada, Pétain a condus Armata a doua în Batalia de la Verdun, din 1916. Atunci, dupa victoria memorabila a francezilor, Pétain a fost poreclit „Leul de la Verdun” si a devenit erou al Frantei.
Fiind numit sef al guvernului dupa ocupatia germana, Pétain s-a bazat pe faptul ca prin aceasta obedienta aratata lui Hitler tara sa îsi pastra integritatea teritoriala. Stilul de conducere al guvernului de la Vichy era unul autoritar, desi jurisdictia sa era limitata cu germanii, care aveau doua milioane de militari francezi prizonieri. Din 1942, Germania a ocupat practic întreaga Franta, guvernul devenind unul marioneta.
Dupa terminarea razboiului, maresalul s-a întors în patrie pentru a-i înfrunta pe acuzatorii sai. La procesul care s-a desfasurat între 23 iulie si 15 august 1945, Pétain a venit îmbracat în uniforma de maresal al Frantei, un titlul pe care tribunalul nu i l-a putut retrage, fiind acordat de Parlament. Generalul de Gaulle, sef al guvernului provizoriu, a laudat curajul lui Pétain de a se întoarce în tara pentru judecata. Juriul l-a condamnat la moarte, desi instanta a recomandat achitarea. În cele din urma, din cauza vârstei înaintate a fost condamnat la recluziune pe viata. Maresalul Pétain murit pe Ile d’Yeu, o mica insula din Atlantic, la 95 de ani (1951) si a fost ingropat in „cimitirul marin” din complexul penitenciar.
PAUL IOAN
Comentarii