Rascoala de Paste, cunoscuta si sub numele de Rebeliunea de Paste, a fost o insurectie armata în Irlanda în timpul Saptamânii Patimilor din aprilie 1916.
Rascoala a fost lansata de republicanii irlandezi împotriva dominatiei britanice în Irlanda, cu scopul de a stabili o Republica Irlandeza independenta. A fost cea mai importanta revolta din Irlanda de la rebeliunea din 1798.
Saisprezece dintre liderii Rascoalei au fost executati începând din mai 1916. Natura brutala a executiilor si evolutiile politice ulterioare au contribuit în cele din urma la o crestere a sprijinului popular pentru independenta Irlandei. Organizata de un consiliu militar format din sapte membri ai Fratiei Republicane Irlandeze, Rascoala a început în lunea Pastelui, la 24 aprilie 1916, si a durat sase zile.
Membrii voluntarilor irlandezi, condusi de învatatorul si activistul pentru limba irlandeza Patrick Pearse, carora li s-au alaturat Armata Cetateneasca Irlandeza a lui James Connolly si 200 de femei din organizatia Cumann na mBan, au ocupat cladiri de importanta strategica din Dublin si au proclamat Republica Irlanda.
Armata britanica a adus mii de soldati, precum si piese de artilerie. Au avut loc lupte de strada pe rutele de acces în centrul orasului, unde rebelii au încetinit înaintarea britanicilor si au provocat numeroase victime.
Principalele pozitii ale rebelilor au fost treptat încercuite si bombardate cu artilerie. Cu un numar mult mai mare de soldati si cu arme mai grele, armata britanica a înabusit Rascoala. Pearse a fost de acord cu o capitulare neconditionata sâmbata, 29 aprilie, desi luptele sporadice au continuat pentru scurt timp. Dupa capitulare, tara a ramas sub legea martiala.
Aproximativ 3.500 de persoane au fost luate prizoniere de catre britanici si 1.800 dintre acestea au fost trimise în închisori din Marea Britanie. Majoritatea liderilor Rascoalei au fost executati în urma unor procese sumare.
Opozitia fata de reactia britanica la Rascoala a contribuit la schimbarea opiniei publice si la trecerea la independenta, dupa cum au aratat alegerile din decembrie 1918 din Irlanda, care au fost câstigate de partidul Sinn Féin, care a convocat primul Dáil (Parlamentul irlandez) si a declarat independenta.
Din cele 485 de persoane ucise, 260 au fost civili, 143 au fost militari si politisti britanici, iar 82 au fost rebeli irlandezi, inclusiv 16 rebeli executati pentru rolul lor în Rascoala.
GABRIEL TUDOR
Comentarii