Despre primii ani de viata ai celui ce va deveni unul dintre marii exploatatori ai lumii se cunosc putine lucruri. Totusi, este evident ca Vasco da Gama provenea dintr-o familie nobiliara, tatal sau, Esteban, fiind alcade – primar al orasului Sines si membru al prestigiosului Ordin al Cavalerilor de Santiago. In acest oras a vazut lumina zilei fiul sau, Vasco, fie in 1460, fie in 1469 (ambele date sunt extrem de controversate).
Cronicarul portughez Teixeira de Aragao sugereaza ca Vasco si-a facut studiile in orasul Evora, unde ar fi dobândit si primele cunostinte de matematica si navigatie. Tot aici ar fi studiat, se pare, astronomia, sub indrumarea reputatului erudit Abraham Zacuto. Primele marturii certe in privinta lui dateaza din 1480, când este primit in rândul Cavalerilor de Santiago. In 1492, regele Joao II al Portugaliei il trimite pe Gama in portul Setubal, pentru a confisca navele franceze ancorate aici, ca razbunare pentru actiunea de jefuire a unor corabii portugheze de catre francezi, misiune de care da Gama s-a achitat cu brio. Ulterior, fiind bine vazut si la curtea noului suveran, Manuel I, venit pe tron in 1495, va putea intra si in exclusivistul Ordin al Cavalerilor lui Hristos.
Gratie relatiilor de la curte, da Gama este numit in fruntea unei expeditii maritime, beneficiind de aportul celui mai bun cârmaci portughez, Bartolomeo Diaz. Corabiile expeditiei navigheaza pe lânga coasta Africii, depasesc Capul Bunei Sperante si patrund in Oceanul Indian, atingând si coastele Indiei, de unde se intoarce cu mirodenii. Extraordinara performanta ii este rasplatita si regele il numeste „amiral al marilor Indiei”. Vor urma alte calatorii, pe ruta consacrata, in cursul carora Vasco da Gama va instaura hegemonia portugheza in Oceanul Indian. In cele din urma, epuizat, bolnav si imbatrânit prematur, Vasco da Gama moare in India, ramasitele sale pamântesti fiind depuse in 1538 in capela manastirii Nossa Senhora Vidigueira din Portugalia.
GABRIEL TUDOR
Comentarii