Mai sunt putine ore pâna ce Mosul va bate in usile copiilor de pretutindeni, aducând cadouri pe principii cvasi-leniniste (adica fiecaruia dupa nevoi, dar si in functie de posibilitatile de criza!). Ca in fiecare an, televiziunile vor incepe sarabanda de filme, desene animate si programe artistice si de „divertisment”, adica de spalat, limpezit si uscat creierul, in vesnica lor goana dupa audienta. Daca v-ati saturat de aceleasi si aceleasi comedii rasuflate de Craciun, va recomandam o lista de filme rareori difuzate in ultimii ani, de Sarbatori, filme ce cu siguranta vor aduce cu ele frumusetea, blândetea si candoarea pe care aceasta mare sarbatoare crestina le picura in sufletul fiecaruia dintre noi.
White Christmas
(1954)
O poveste de dragoste „la patrat” care ar putea parea desueta in era chatului pe internet dar care multora le va aminti de tinerete si de modul cum parintii nostri intelegeau sa se simta bine de Craciun. Doi fosti combatanti in cel de-al doilea razboi mondial intra in lumea spectacolului si devin faimosi; nu lipsesc nici idilele – cei doi se indragostesc de doua surori, dansatoare si cântarete, scenele amuzante si desigur mult, mult dans. Scena finala, când cei patru se reunesc in jurul mesei de Craciun, este, potrivit statisticilor, cea mai „confortabila” din toata istoria cinematografului: una dintre protagoniste toasteaza, adresând o urare de neuitat: „Fie ca zilele sa va fie stralucitoare si fericite. Si fie ca toti sa aveti un Craciun alb!”
Blackadder’s Christmas Carol
(1988)
Inspirata de povestea lui Dickens, pelicula il aduce pe afis pe foarte tânarul, pe atunci, Rowan Atkinson, in rolul lui Ebenzer Blackadder. Doar ca, daca in povestea originala acesta era un zgârie-brânza pe care spiritul unui stramos al sau il determina sa se transforme radical, devenind un om darnic si milostiv, in filmul cu… Mr. Bean, Ebenzer este initial un caracter ireprosabil, bun ca pâinea calda, caruia o fantoma (jucata de Robbie Coltrane) ii arata ca de fapt oamenii sunt niste creaturi oribile, ce nu merita ajutate deloc. Asa ca Ebenzer devine, peste noapte, intr-un avar fara pereche, hotarât sa nu mai imparta nimic cu nimeni, tocmai in momentul când regina se hotareste sa rasplateasca… imparateste pe cel mai marinimos dintre supusii sai!
Vreau sa zbor
(1991)
Un desen animat din care cei mici vor trage multe invataminte de folos. Personajul principal este pinguinul Opus, ce-si doreste cu ardoare sa zboare si ar face orice pentru asta; ajutat de prietenul sau, pisoiul Bill, el incearca sa-si depaseasca acest handicap, convins ca, fiind pasare, trebuie sa si zboare. In seara Ajunului de Craciun, simpaticul personaj descopera ca, desi nu pot zbura, pinguinii au fost totusi inzestrati de natura cu alte capacitati, cum nu se poate mai potrivite la nevoie…
Cosmar inainte de Craciun
(1993)
Un film marca Tim Burton, adica gotic, inspaimântator dar si cu un farmec aparte. Jack Skellington, Regele Dovleac, stapân al orasului Halloween, patrunde, printr-un portal magic, in orasul Craciunului si, gelos pe Mos Craciun, cel iubit de totii copiii, grotescul personaj hotaraste sa-l rapeasca si sa imparta darurile in locul lui. Doar ca din sacul cu jucarii vor iesi nu masinute, soldatei sau papusi, ci cranii, oase si tot felul de gânganii terifiante. O bila alba pentru efectele speciale si pentru combinatia dintre imaginile „horror” si muzica.
Gremlini
(1984)
Ce cadou frumos de Craciun este acest film, poate singurul horror simpatic si pe care adolescentii il urmaresc nu ca pe un film de groaza, ci ca pe o comedie! Eroul sau, un pusti pe nume Billy, primeste de la tatal sau o creatura bizara numita mogwai, care trebuie udata si hranita dupa miezul noptii si in nici un caz expusa la lumina soarelui. Billy, neglijent, uita de aceste cerinte iar Gizmo – caci asa il numeste el pe mogwai, se inmulteste, urmasii sai, gremlinii, invadând orasul si incepând sa atace oamenii pe strazi si in case.
The Thin Man
(1934)
Un clasic al cinematografiei, doar „pour les connaisseurs”, o poveste de dragoste plasata pe un fundal romantic – New York-ul interbelic in preajma Craciunului. Personajele principale sunt Nick si Nora Charles (intruchipate de doua staruri hollywoodiene astazi invaluite pe nedrept in uitare – William Powell si Myrna Loy). El, un detectiv remarcabil dar cazut in patima alcoolului, ea o mostenitoare bogata, plictisita de huzur si care este smulsa din amorteala de iubirea pentru cel ce-i devine sot. Adaugati in ecuatie si un catel simpatic pe nume Skippy si veti avea definitia perfecta a unui film reconfortant si mereu actual, pentru o linistita seara de Craciun.
O poveste de Craciun
(1983)
Iata, fara indoiala, o pelicula fara de care Craciunul ar fi, ca sa parafrazam un mare critic literar, „mai altfel si mai sarac”. Bazat pe cartea lui Jean Sheperd, filmul descrie povestea lui Ralphie Parker, un baietel de 9 ani care-si doreste, drept dar de Craciun, o arma Red Ryder BB, desi toti adultii cu care discuta pe aceasta tema il avertizeaza ca „isi va scoate ochii cu ea”. Nimic nu-l descurajeaza insa pe pusti, care va incerca sa-i convinga pe adulti ca arma este cadoul perfect pentru el. Cum insusi Mos Craciun pare sa-l refuze, Ralphie se decide sa-i faca o vizita la magazinul universal, pentru a-l determina sa-i aduca darul visat.
GABRIEL TUDOR
Comentarii