Frisoane, mâini si picioare reci, stare de disconfort general… Puteti combate aceste probleme specifice sezonului rece punând in practica retete pe cât de simple, pe atât de eficiente. Baile cu apa calda dilata vasele de sânge si favorizeaza o mai buna circulatie a sângelui. Puteti optimiza acest efect adaugând in apa din cada plante antiseptice care purifica atmosfera si degaja caile respiratorii. Ramâneti in cada plina cu apa la temperatura de 38-39 grade Celsius 10 minute, lasând sa curga un jet subtire de apa mai fierbinte care sa permita pastrarea aceleiasi temperaturi a apei.
Pentru a favoriza circulatia sangvina, si prin urmare a favoriza incalzirea corpului, faceti un masaj usor cu un burete vegetal. Eliminati tensiunile musculare din ceafa si spate, insistând cu masajul in aceste zone predilecte. Apoi, faceti un dus caldut, plimbând jetul de apa pe suprafata pielii, mai intâi pe coapse, apoi pe abdomen, bust, ceafa si umeri (evitati picioarele in caz ca aveti probleme circulatorii). Uscati-va frecând energic pielea cu un prosop uscat, din bumbac mai aspru, ca sa puna mai bine sângele in miscare si sa va incalziti.
Masajul are efect reconfortant
Masajul stimuleaza schimbul de celule la nivelul pielii, hraneste epiderma si mentine caldura naturala a organismului. Amestecati o picatura de ulei de mirt, unul-doua grame de piper negru macinat si un gram de pulbere de santal. Diluati amestecul de pulberi intr-o lingura de ulei de migdale dulci sau in ulei de masline. Folositi solutia pentru a va masa. Pune sângele in miscare incalzind rapid si ajuta la degajarea cailor respiratorii in caz de raceala sau gripa. Uleiul de masaj cu arnica este de asemenea util in combaterea senzatiei de picioare si mâini reci. Cu acelasi efect, va puteti masa corpul cu un amestec pe baza de mentol, camfor si uleiuri esentiale de lamâie si portocala.
Doua bauturi care incalzesc trupul si spiritul
– Miere calda. Intr-o ceasca de apa fierbinte topiti o lingura de miere de rozmarin sau de brad, adaugati o picatura de ulei esential de niaouli si o picatura de ulei esential de cimbru. Beti doua cesti pe zi.
Bogata in zaharuri simple, mierea are efect energizant si creste rezistenta organismului la frig. De asemenea, badijoneaza gâtul, ajutând la calmarea durerilor.
– Cimbru cu lamâie. Turnati peste o lingura de frunze uscate o ceasca de apa fierbinte, lasati sa clocoteasca doua minute, filtrati, adaugati zeama de la o jumatate de lamâie, apoi indulciti cu miere si beti.
Adoptati alimentatia potrivita
Ca sa va incalziti, mâncati supa fierbinte; de pui cu legume, eventual cu putina zeama de lamâie, este ideala. Acest fel de mâncare este cunoscut si pentru calitatea de a preveni instalarea racelii.
De asemenea, ciocolata, in cantitati reduse sau o ceasca de ciocolata fierbinte incalzesc atât fizic, cât mai ales psihic.
Preparati-va si savurati salate de legume asezonate cu ulei din germeni de grâu: contine cantitati deloc de neglijat de vitamina E care intareste organismul. La fel de bune pentru suflet sunt bananele care contin hormoni naturali, vitamine si nu in ultimul rând magneziu, un element indispensabil in combaterea stresului.
Faceti sport
Urmatoarele exercitii pe care va propunem sa le practicati in fiecare zi solicita musculatura in ansamblu, activeaza circulatia sangvina si amelioreaza oxigenarea musculaturii.
– Mergeti pe loc ridicând talpile de pe sol si calcând apoi energic pe bolta plantara.
– Tineti bratele pe lânga corp si ridicati umerii. Trageti de omoplati, impingând umerii in fata, apoi in spate, de mai multe ori consecutiv. Repetati exercitiile timp de trei minute.
MIHAELA VLAD
Comentarii