Odata cu Nasterea Domnului, in aceste zile de bucurie pentru crestinii de pretutindeni, sunt praznuiti si o serie de sfinti ai Bisericii, care prin jertfa lor au putut deschide calea dreptei credinte. Unul dintre acestia este Sfântul Apostol si intâiul Mucenic si Arhidiacon Stefan, ucis cu pietre de necredinciosii vremii sale si praznuit in aceste zile atât de Biserica Ortodoxa cât si de cea Catolica. Este primul mucenic crestin dupa Invierea Domnului si i s-au inchinat o multime de biserici, dintre care cea mai c unoscuta este, fara indoiala, Catedrala Sfântului Stefan din Viena. Pe locul actualului edificiu, in secolul al XII-lea, se inalta o basilica romana ridicata de ducele Heinrich al II-lea Jasomirgott.
Incendiul din 1258 a distrus-o, dar a fost reconstituita in stil romanesc. Din aceasta constructie s-au pastrat pâna in zilele noastre „Turnurile Pagâne” si „Portalul gigantilor”. In 1359, Rudolf al IV-lea a pus prima piatra la constructia noii catedrale. Din acest motiv a fost supranumit Rudolph Fondatorul. Turnul de sud a fost construit in 1433 de Hans von Prachatitz, iar nava in 1455 de Hans Puchspaum. Constructia turnului de nord a fost intrerupta in 1511 probabil atât datorita Reformei cât si pericolului invaziei turcesti. Acoperisul gotic a fost distrus in ultimele zile ale Celui de al Doilea Razboi Mondial si refacerea lui a necesitat un efort considerabil. Turnul de sud, cu o inaltime de 137 metri, numit de locuitorii Vienei cu prietenie „Stefll”, este considerat unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectura gotica. Camera de veghe aflata la 72 metri inaltime a servit odinioara ca punct de observatie pentru pompierii din oras.
Clopot si altar
Catedrala se mândreste cu unul dintre cele mai mari clopote din lume, „Pummerin”, realizat in 1711 din topirea turnurilor capturate de la turci. Clopotul s-a prabusit in 1945, a fost turnat din resturile recuperate, atârnat in camera de veghe si el este cel ale carui batai anunta vienezilor sosirea noului an. In interiorul catedralei bolta gotica, aflata la o inaltime de 27 metri, este sustinuta de 18 coloane impartind nava in trei parti.
Marele Altar a fost construit intre 1640-1647 de Johann Jakob Pock si este lucrat in marmura neagra reprezentând lapidarea Sfântului Petru. Un alt altar la fel de important se afla in aripa stânga si are in centru „Incununarea Fecioarei” iar in voltele inferioare sunt reprezentate scene din viata Mariei si a lui Iisus. Vocalele AEIOU reprezinta initialele devizei lui Friedrich al III-lea („Austria erit in orbe ultima” – Austria va exista pâna la sfârsitul lumii sau „Austria est imperare orbi universo” – Intreaga lume este in serviciul Austriei). Sarcofagul de marmura rosie al lui Frederich al III-lea se gaseste in capela absidala din dreapta si a fost realizata dupa desenele lui Niclas Gerhaert van Leyden. Il reprezinta pe imparat in roba incoronarii iar reliefurile de pe margini au fost realizate de Max Valmet si Michael Tischer.
Constructorul de orgi
Orga bisericii este considerata printre cele mai mari din Europa. Are 125 de registre si 10.000 de tuburi. Constructorul ei, Anton Pilgram si-a realizat propriul bust la piciorul gotic al acesteia in 1514. Exista, de asemenea, un alt autoportret al lui Pilgram pe soclul amvonului construit in 1514-1515 si cunoscut sub numele „Curiosul de la fereastra”. Pe scara care urca spre amvon sunt reprezentate broaste râioase si sopârle, simboluri ale raului care sunt impiedicate sa inainteze de catre un câine, simbol al binelui. Un alt exemplu de arhitectura gotica este Amvonul Capistran ridicat in jurul anului 1430, de la care Johannes Capestrano a chemat la cruciada impotriva turcilor, in 1451.
O icoana facatoare de minuni
Catedrala contine o multime de alte comori cum ar fi icoana miraculoasa a Mariei Pócs, realizata in 1676, in spatiul carpato-rus, cristelnita din Capela Sfintei Ecaterina sau altarul baroc al Sfântului Johann Nepomuk realizat in 1725. In catacombe sunt ingropati numerosi habsburgi si prelati, atât in Capela Sfântului Augustin, cât si in Cripta Capucinilor. Unul dintre evenimentele remarcabile care are loc in aceasta catedrala este concertul din zilele de Craciun când mari artisti din toata lumea vin sa preamareasca prin arta lor Nasterea Domnului.
IRINA STOICA
Comentarii