Unul dintre cei mai faimosi dar si mai controversati suverani medievali din estul Europei a fost Matei Corvin. Al doilea fiu al lui Iancu de Hunedoara, el a venit pe lume in 1443, la Cluj, mama sa, Elizabetha Szilagy provenind din mica nobilime ardeleana. Moartea neasteptata a lui Iancu de Hunedoara a provocat un vid de putere in Ungaria, pe care oligarhia maghiara a incercat sa-l umple urcandu-l pe tron pe Ladislau Postumul, un tanar lipsit de experienta politica, simpla unealta in mainile marilor familii nobiliare.
La indemnul acestora, Ladislau, fiul cel mare al lui Iancu, a fost decapitat iar mezinul, Matei, aruncat in inchisoare. Curand insa a izbucnit razboiul civil, Elizabetha, vaduva lui Iancu, dovedindu-se o veritabila „doamna de fier” si reusind sa zdrobeasca rezistenta marii nobilimi.
Sub presiunea armatelor fidele cauzei Corvinilor, adunate la Buda, Dieta maghiara a fost nevoita sa-l propuna rege pe Matei, care a fost de indata rascumparat si adus de la Praga unde se afla in prizonierat. Desi era inca un adolescent cand a ajuns rege, la 24 ianuarie 1458, Matei Corvin va fi unul dintre cei mai straluciti regi ai Ungariei, umanist desavarsit si sprijinitor al culturii si stiintei, patron generos al artistilor.
Si pe plan militar performantele sale au fost la fel de mari, Matei Corvin extinzand granitele stapanirii sale din sud-estul Germaniei pana in Dalmatia si de la hotarul cu Polonia pana la cel cu Bulgaria, suferind insa o umilitoare infrangere la Baia, in 1467, din partea lui Stefan cel Mare. S-a vehiculat multa vreme ipoteza ca regele, mort la nici 50 de ani, ar fi fost ucis de nobilimea maghiara; de fapt, moartea lui a fost accidentala: medicii vremii l-au tratat cu substante continand plumb, dupa uzantele vremii, pentru a-l vindeca de reumatism, dar nu au facut altceva decat sa-l otraveasca, putin cate putin…
GABRIEL TUDOR
Comentarii