Disparitia acestui monarh bizantin, spre finele secolului XII, a reprezentat un punct de cotitura în destinul Imperiului Bizantin si a zonei mediteraneene. Manuel I Komnenos a fost considerat un împarat de „origine divina” si multe generatii dupa el l-au considerat „cel mai binecuvântat suveran”. Manuel Komnenos a fost a patrulea fiu al lui Ioan al II-lea Komnenos si al Piroscai de Ungaria. Prin urmare, nimeni nu se astepta ca el sa acceada tatalui sau la tron. Însa în anul 1143, dupa lupte sângeroase împotriva turcilor, tatal sau îl considera cel mai demn sa-i urmeze la tron, datorita faptelor de vitejie si inteligentei dovedite în cursul luptelor.
Chiar în acel an, Ioan al II-lea Komnenos moare si Manuel este proclamat si aclamat drept împarat. Dupa un scurt incident cu fratele sau Isaac, cel mai periculos rival la tron, Manuel I este încoronat de patriarhul Constantinopolului Mihail Kurkuas.
Maretia Imperiului Bizantin era în diminuare, la fel si gloria Constantinopolului, de aceea noul împarat a cautat sa readuca imperiul la nivelul de bogatie din secolele precedente. În consecinta, el a restabilit alianta cu Sfântul Scaun si a invadat Regatul Sicilian. A permis trupelor Cruciadei a II-a trecerea pe teritoriul sau si a stabilit Protectoratul bizantin asupra Statelor Cruciate. A avut confruntari majore cu musulmanii pe pe Pamântul Sfânt si a participat la invazia Egiptului „Fatimid” (descendenti ai fiicei Profetului Mahomed).
Regatul Ungariei si o parte din regiunea Balcanilor a trecut sub protectoratul lui Manuel I. Dar spre finele domniei sale de 37 de ani (1143-1180) a considerat ca pacea cu sultanul Kilij Arslan al II-lea este convenabila, desi nu a recuperat Anatolia de la turci. În anul 1155, împaratul Manuel I a intentionat sa unifice Bisericile Orientala si Occidentala, dar papii au pus conditii inacceptabile… Dupa moartea acestui monarh, declinul imperiului s-a accentuat rapid.
PAUL IOAN
Comentarii