Nicolas Jacques Pelletier (c. 1756 – 25 aprilie 1792) a fost un tâlhar francez, cunoscut în istorie ca prima persoana executata prin ghilotinare.
În noaptea de 14 octombrie 1791, împreuna cu mai multi complici, el a atacat un trecator pe strada Bourbon-Villeneuve din Paris si dupa ce l-a ucis i-a furat portofelul si mai multe titluri de valoare.
A fost prins si acuzat în aceeasi noapte, deoarece strigatele victimei de ajutor au alertat trecatorii, iar un paznic din apropiere l-a arestat pe Pelletier. Acuzatului i s-a acordat un avocat din oficiu, dar în ciuda eforturilor acestuia si a apelurilor pentru o condamnare mai echitabila, judecatorul a dispus condamnarea la moarte.
Pe 24 decembrie 1791, a doua Curte Penala a confirmat sentinta primului judecator. Pelletier a asteptat în închisoare mai mult de trei luni, timp în care ghilotina a fost construita la Strasbourg sub conducerea chirurgului Antoine Louis, la un cost de treizeci si opt de lire. Între timp, calaul public Charles Henri Sanson a testat masinaria pe cadavrele din spitalul Bicêtre.
Sanson a preferat ghilotina în locul fostei decapitari prin sabie, deoarece aceasta din urma îi amintea de fostele privilegii ale nobilimii pe care revolutionarii se straduiau sa le elimine. Executia a fost amânata din cauza dezbaterii în curs privind metoda legala de executie, iar Adunarea Nationala a decretat, la 23 martie 1792, în favoarea ghilotinei.
Ghilotina a fost plasata pe un esafod, în Place de Grève, unde avusesera loc executii publice si în timpul domniei regelui Ludovic al XV-lea. Executia a avut loc la ora 15:30. Pelletier a fost condus la esafod purtând o camasa rosie.
O multime numeroasa era deja acolo, asteptând cu nerabdare sa vada la lucru inventia inedita. În câteva secunde, ghilotina si condamnatul au fost pozitionati corect, iar Pelletier a fost decapitat, dar multimea a fost nemultumita de ghilotina.
Oamenii au considerat ca era prea rapida si „prea eficace din punct de vedere clinic” pentru a oferi un divertisment adecvat, în comparatie cu metodele de executie anterioare, spânzurarea, moartea prin sabie sau frângerea la roata. Publicul a strigat: „Aduceti înapoi spânzuratoarea noastra de lemn”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii