In aceste zile în care retraim cu mintea si cu sufletul înfricosatoarele patimi ale Mântuitorului, biserica încearca sa ne aduca prin rugaciune cât mai aproape de întregul dramatism al momentului. De aici câteva ritualuri cum ar fi trecutul pe sub Sfânta Masa care potenteaza caracterul sacru al sarbatorilor.
Unul dintre asezamintele care ofera un moment special acestor praznuiri este Schitul Straja din statiunea cu acelasi nume din judetul Hunedoara.
Asezat pe Valea Jiului, în munte, schitul cu obste de calugari având hramurile „Inaltarea Sfintei Cruci” si „Sfintii Imparati Constantin si Elena” are o istorie aparte. Se mentioneaza ca în anul 1996, în Cabana Montana s-a aprins într-o seara lumina într-o încapere iar becul a ars brusc. Flama facuta de filament a imprimat pe sticla becului o cruce. Becul a fost spart din greseala de un turist, dar la scurt timp dupa aceea fenomenul s-a repetat si un alt bec a fost însemnat cu cruce. Acesta din urma s-a pastrat si poate fi vazut si azi.
Staretul Manastirii Lainici a amintit tuturor ca în acele locuri au cazut multi soldati în Primul Razboi Mondial, iar acestia nu au fost îngropati crestineste. In memoria lor s-a ridicat „Crucea Eroilor de la Straja”, o cruce din metal, cu o înaltime de 18,6 metri, aflata la o altitudine de 1.485 metri.
Dupa trei ani, în 1999, în apropierea crucii omagiale s-a pus piatra de temelie a schitului. Acesta a fost înaltat din lemn în trei luni, trei saptamâni si trei zile cuprinzând pe lânga biserica si câteva chilii.
Intrarea se face printr-un tunel lung de 50 de metri din beton, care leaga drumul principal din statiunea Straja cu bisericuta de lemn, usurând considerabil drumul credinciosilor. Peretii tunelului sunt pictati cu scene din Vechiul Testament si Noul Testament si, în mod special, cu întregul Calendar Bisericesc Ortodox, respectiv fiecare sfânt praznuit în fiecare zi din saptamâna, prilej în care o candela este aprinsa în fata icoanei sfântului acestuia.
In mica biserica se oficiaza o slujba impresionanta de Boboteaza cu apa adusa din creierul muntilor. Ceea ce îi confera un loc unic printre locurile noastre de închinaciune este si pelerinajul organizat în Vinerea Mare.
Este singurul pelerinaj ortodox din România strabatând muntele pâna la schit. An de an circa 4.000 de persoane si 20 de preoti participa la procesiune, câtiva dintre ei purtând pe umeri o cruce grea de lemn în care sunt încastrate bucatele din Crucea Rastignirii.
Aceasta cruce este pastrata permanent în schit. Drumul este refacut cu cele 14 opriri ale Mântuitorului în care multimea se opreste pentru ruga. Este un drum de 10 kilometri de la Lupeni la Straja.
Crucea are o lungime de 4,4 metri, greutatea ei este de peste 100 kilograme, iar traseul strabatut este de peste 10 kilometri.
Procesiunea porneste din centrul orasului spre schit si la fiecare dintre cele 14 opriri exista câte o troita cu un basorelief reprezentând momentul biblic.
IRINA STOICA
Comentarii