Intaiul nascut al sultanului Mahmud II, Abdul Medjid s-a nascut la 23 aprilie 1823, primind o educatie tipic europeana, fiind un fluent vorbitor al limbii franceze si un indragostit de muzica si literatura clasica. Adept al despotismului luminat, el a sprijinit, ca si tatal sau, reformele si s-a bucurat de concursul unor sfetnici progresisti, precum vizirii Mustafa Resit Pasa, Mehmet Emin Ali Pasa si Fuad Pasa. Adbul Medjid a fost si primul sultan care a ascultat personal doleantele supusilor sai, organizand audiente publice, mai ales in zilele de vineri.
In acelasi timp, el a strabatut imperiul spre a vedea personal cum evolueaza reformele Tanzimatului, initiate de tatal sau si continuate de el. Atunci cand a ajuns pe tron, in 1839, situatia Imperiului Otoman era disperata. Viceregele Egiptului, Ali Pasa, se razvratise impotriva autoritatii Portii, invingandu-i pe turci pe toate fronturile. Doar interventia marilor puteri europene salvasera Imperiul de la un dezastru total. Abdul Medjid va face apel la puterile occidentale si in lupta contra Rusiei, razboiul Crimeii dand o puternica lovitura influentei tariste in sud-estul Europei.
Am putea spune ca sultanul a fost un veritabil Ataturk al secolului XIX, reformele initiate de el schimband din temelii organizarea invechita a statului otoman. Medjid a introdus primele bancnote, a reorganizat armata, a adoptat imnul national si drapelul imperiului, a reorganizat sistemul financiar, codul civil si cel penal, dupa model francez si a infiintat Meclis-i Maarif-i Umumyie, prototipul primului Parlament turc, din 1876. Tot lui i se datoreaza infiintarea primelor universitati si academii turcesti, ca si eliminarea taxei impuse supusilor nemusulmani. In timpul lui, turbanul va fi interzis, in favoarea fesului, la randul sau interzis in 1925, dupa proclamarea Republicii Turcia. Adbul Medjid va muri la doar 39 ani, de tuberculoza, ca si tatal sau, fiind urmat de fratele lui, Abdul Aziz, cel mai varstnic supravietuitor al familiei lui Osman.
GABRIEL TUDOR
Comentarii