Denuntat ca un act terorist, bombarda-mentul de la Guernica este considerat ca primul atac al unor aviatii militare asupra unor civili neinarmati. Ceea ce se petrecea la 26 aprilie 1937, in plin Razboi Civil al Spaniei, a socat lumea intreaga. Localitatea Guernica se afla in tara Bascilor, in nordul Spaniei si reprezenta un punct strategic in acea regiune autonoma (inclusiv golful Biskaya), desi bascii nu participau la confruntari. Dar armatele nationaliste ale lui Francisco Franco urmeaza sa elimine toate posibilele rezistente ale republicanilor si fortelor de stanga. Or, in tara Bascilor, desi cu guvern propriu nationalist separatist, vederile principale erau de stanga.
Atacatorii Guernicai au fost aviatia nazista "Legiunea Condorul" si aviatia fascista italiana. Pana la data raidurilor aeriene nu s-au facut zboruri de recunoastere, de aceea bombardamentele au fost de tip "carpeta", adica pe toata suprafata localitatii de 5 mii de persoane. {i asta desi scopul initial era doar distrugerea legaturilor cu exteriorul (podul, drumurile etc.). La 26 aprilie, intre 16.30 si 19.30 au fost cinci raiduri, cu peste 30 de aparate. Au fost lansate 40 de tone de bombe distrugatoare si incendiare, Guernica fiind aproape total devastata. In privinta victimelor au existat controverse de-a lungul anilor. Desi guvernul basc a anuntat imediat 1.654 de decese, iar URSS a estimat la 800 numarul de morti, cercetari mai aprofundate au ajuns la suma de 300 de victime. Prin comparatie cu alte bombardamente (cu 7-10 decese la tona de bombe), ultima estimare pare cea corecta.
Ziaristul englez George Steer a fost primul care a dezvaluit implicarea Germaniei, desi nazistii semnasera un pact de neimplicare. Dupa aceasta distrugere in masa a unei localitati neimplicate in razboi – care a socat si lumea artistilor, vezi capodopera omonima a lui Pablo Picasso -, Guernica a fost ocupata de nationalistii lui Franco. Acestia au lansat zvonul ca distrugerile fusesera facute intentionat de autoritatile locale, dar reactiile internationale de protest nu puteau fi oprite. Atacatorii alesesera si ziua de luni, cand era zi de targ si se adunau multi oameni la Guernica… In 1997, presedintele german Roman Herzog a cerut scuze supravietuitorilor.
Nota: Uriasa panza a lui Picasso (7,76 m x 3,49 m) a fost expusa prima oara la Paris, chiar in 1937.
PAUL IOAN
Comentarii